Бойко Борисов: Благодаря на ИТН за жеста, но кабинет може само с първия мандат

0
247
Бойко Борисов

Мога да присъствам на консултации при президента, мога и да не присъствам, обяви лидерът на ГЕРБ

„Ние ще се концентрираме върху първия мандат, защото според мен той е единствен възможен“.

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на въпрос дали партията му би подкрепила кабинет с третия мандат на „Има такъв народ“ след като вчера Слави Трифонов обяви, че няма да участва в правителство с първия или втория мандат. И поиска третия за съставяне на експертно правителство.

„Имаме преговорен екип, имаме смисъл по политики, които да говорим. Към днешна дата можем да благодарим на колегите от ИТН, че поеха целия пасив и всички се упражниха върху тях само защото отстояха възможността да тръгнем по процедурите на конституцията“, коментира Борисов решението на хората на Слави да подкрепят Рая Назарян за председател на парламента. Тя бе избрана именно благодарение на техните гласове, макар че вчера не я подкрепиха. А днешното си решение обясниха с това, че ще подкрепят всички номинирани кандидати. Това обаче не стана – не гласуваха за Виктория Василева от „Величие“.

„Не бих върнал на никого никакъв жест, защото такъв не е поискан. Имаме първи мандат, който избирателите с над 11% разлика искат от ГЕРБ. Жестът го очаквах от ПП-ДБ“, отговори Борисов дали би върнал жеста на ИТН, като подкрепи техен кабинет с третия мандат.

На въпрос кои партии ще бъдат поканени на масата за преговори, той шеговито подхвърли, че той „сяда всеки ден“.

„Мога да присъствам консултациите при президента, мога и да не присъствам“, заяви Борисов.