Борисов: Което правителство се е захванало с „Пирогов“, е паднало

0
87
Бойко Борисов

Христо Иванов и Кирил Петков по цял ден са с Делян Пеевски, обяви лидерът на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов говори пред журналисти в парламента.

„Трябва да разкажа малко. Има един действащ документ между Денков и Мария Габриел, по който се назначаваха министрите, зам.-министрите, областните управители и останалите назначения, свързани с изпълнителната власт. В случая с директора на „Пирогов“, да не повтарям за този съветник, който отиде там и вдигна скандал, след който нарочиха този човек. Аз не го познавах. Видях се с него веднъж в присъствието на вицепремиера Мария Габриел и още няколко професори. След като го нарочиха, вицепремиерът ни постави този въпрос на премиера, че не сме съгласни със смяната му. Действахме, както досега“, каза той.

И уточни, че с Асен Василев и Христо Иванов са се разбрали за назначенията в регулаторите, както и тези назначения да се взимат заедно.

„Десислава Атанасова се обади на Денков, за да му каже, че тези поръчкови уволнения и назначения не са правилни и ние няма да ги допуснем“, разкри той.

„Вчера от границата ни с Турция Асен Василев лично ми се обади, каза, че това са пълни глупости и не се прави така: „Моля те, изчакай ме до 14.00 часа, защото имаме да решаваме толкова важни въпроси с бюджета, Шенген, еврозоната, ветото, че няма смисъл от подобни неща.“ Мина 14.00 часа, нищо не се случи, а чухме как премиерът Денков ни прати да си гледаме работата“, обясни лидерът на ГЕРБ.

„Пълна глупост е, че искаме да съборим правителството. С дерогацията се разбрахме с ДПС и с Христо Иванов. Колегите от ПП считат, че ако се случи от 1 март не е проблем, ама от 1 януари е проблем. Това честно ли е“, попита лидерът на ГЕРБ.

И предупреди пиарът на ППДБ Най Тицин: „Като стар пиарджия, знаеш добре, че което правителство се е захванало с „Пирогов“, е паднало.“

„Не правим бойкот. До този момент решенията на МС са най-меко казано слаби. Затова се налагаше в парламента да коригираме и да поемаме тежестта на Министерски съвет – със земеделците, със енергетиците, в отбраната. Затова казвам, че и така солидарно бихме приели дерогацията. Ще послушаме акад. Денков, аз съм само един доктор на науките, и ще бъдем много работливи в парламента, а това ще отнеме повече време“, сподели още той.

„Всеки ден в моя кабинет идват в началото Кирил Петков, Делян Пеевски, Христо Иванов, ген. Атанасов, Данчо Цонев. Десетки, стотици пъти. Имам практика, след като си свърша работата в парламента, да си отида в централата на партията да си гледам кметовете. След това те по цял ден са с Делян Пеевски. По цял ден в неговия кабинет. С ДПС имаме общо що касае общо Украйна и бюджета. Опорки са думите, че ние с тях сме една коалиция, както са ПП и ДБ“, отсече председателят на ГЕРБ. И добави, че ако партньорите им в сглобката са искали да се подпише коалиционно споразумение, са имали стотици възможности за това.

„Чакаме един наш зам.-министър 5-6 месеца да бъде назначен в здравеопазването, а се омита шефът на „Пирогов“ с една заповед“, негодува Борисов.

„Считам, че когато нещо е толкова паянтово и е направено за първи път в света, ние демонстрираме висша политическа способност да управляваме помежду ни. Показваме си есемесите на нашите симпатизанти, защото те удивително си приличат“, уточни той.