ГЕРБ: Саботажът на БСП на мерките и ваксинационния план не е в интерес на държавата

0
108
Даниела Дариткова Снимка: Дарикнюз

От левицата показаха тежка липса на експертиза, затова е много важно как ще си подбират кандидатите за следващия парламент, каза Даниела Дариткова

Системният саботаж на БСП на действията на правителството както по отношение на противоепидемичните мерки, така и срещу ваксинационния план, не е в интерес на държавата, заяви председателят на ПГ ГЕРБ Даниела дариткова от парламентарната трибуна.

Преди това лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че внасят проект на решение, с който Народното събрание да възложи на българското правителство да започне двустранни разговори за внос на руската ваксина „Спутник V“ у нас.

В отговор Даниела Дариткова припомни, че отговорността по време на епидемия на всеки народен представител е да бъде в помощ на действията на държавата, независимо дали е в опозиция или управляващ.

„Типично поведение на лидера на БСП е да се яви за краткотраен гастрол в пленарната зала с поредната декларация, която е разминаване между думи и дела“, отбеляза Дариткова.

По думите ѝ в това НС от левицата са показали тежка липса на експертиза, затова било много важно как ще си подбират кандидатите за следващия парламент.

Не можеш да искаш правителството да наруши действащото законодателство за лекарствените продукти в хуманната медицина, коментира председателят на здравната комисия. Съгласно европейското законодателство, обясни Даниела Дариткова, е въведена централизирана процедура за разрешаване употребата на лекарствени продукти, тя е задължителна, особено за продукти, свързани с превенция и лечение на вирусните заболявания.

Съгласно тази процедура разрешение се издава от ЕС по предложение на комитета за лекарствените продукти към Европейската агенция по лекарствата, то е валидно за всички страни членки на ЕС. В момента европейската агенция провежда консултации с представители на руския производител на ваксината, подчерта Дариткова.

Ние сме приели ваксинационен план, който да гарантира поставянето на втората доза, за да не се компрометира процесът на имунопрофилактиката, добави председателят на ПГ ГЕРБ. Интересът е епидемията да бъде ограничена, за да се върнем към нормалния си начин на живот, подчерта Даниела Дариткова.