Гешев: Да видим кой ще ме направи „фигурант като Радев“, както предлага господинът от Дубай

0
1750
Иван Гешев

Прокуратурата ще разследва всеки, който е нарушил закона, категоричен е главният прокурор

Прокуратурата ще разследва всеки, който е нарушил закона, независимо дали е полицай или протестиращ, социално слаб или олигарх, министър или дребен чиновник в президентството. Това заяви главният прокурор в Народното събрание при представянето на доклада за дейността на прокуратурата през последните 8 месеца.

Предстоят интересни времена, интересни политически процеси, посочи Гешев. Той обаче бе категоричен, че няма да позволи прокуратурата и главният прокурор да бъдат въвлечени в явно развиващата се вече политическа предизборна кампания.

„Ние ще продължим да работим, без да правим разлика. Молбата ми е да проявяваме уважение към българските институции, към българската държава. Човек и държава, които не уважават себе си, не ги уважават и другите. За съжаление ние много често показваме, че не уважаваме себе си и собствената си държава. България я е имало преди нас, ще я има и след нас“, подчерта Гешев.

„Ако някой твърди, че в България няма борба с корупцията, ще призная неговата теза, ако ми покаже друг период от историята след 1989 г. с по-добри резултати. Тогава бих се съгласил“, каза още той. По думите му страната ни по този показател е на средни нива, а не в челните позиции, както се твърди.

„Няма да ви отегчавам със статистика, но от нея е видно, че трайно се подобрява работата на прокуратурата”, заяви главният прокурор.

Пред депутатите Гешев отново наблегна на постоянно намаляващия брой на върнатите дела, които към този момент са едва 2,8%. Оправданите лица с влязъл сила съдебен акт пък са 1,9%.

Както и при вчерашното заседание на правната комисия, главният прокурор отново насочи своето внимание в посока на справяне с битовата престъпност. „Хората споделят, че това е най-важният за тях проблем. В резултат на дейността на прокуратурата в партньорство със службите на МВР са проведени 307 специализирани полицейски операции на територията на 441 населени места, в 27 области. Разкрити са 497 престъпления и са задържани 941 лица. Образувани са над 500 досъдебни производства“, заяви Иван Гешев.

Той постави акцент върху спада на кражбите в 22% на 5-месечна база от началото на годината, а на грабежите – с 19%. Кражбите на коли също са намалели с 13%.

Иван Гешев обърна и внимание на някои конкретни досъдебни производства, започвайки с обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който продължава да се намира в Дубай. Той подчерта, че едва 212 антики от хилядите, които той притежава в колекцията си, са регистрирани. Колекцията ще бъде обект на съдебно-археологична експертиза от чужди експерти.

Главният прокурор подчерта, че Божков е обвиняем за убийството на Йордан Динов и опитите за убийство на Манол Велев, Алексей Петров и още едно лице, което на него не му говорело нищо. Според публикации става дума за жена, живееща в Швейцария.

Гешев цитира разговори на Божков и в частност идеите за законодателни промени, с които „Като го направим фигурант като президента точно какво ще ни вреди Гешев“. „Аз и прокуратурата ще наблюдаваме дали това законодателно предложение на укриващия се в Дубай господин ще бъде внесено, развито, а може би и прието и кои ще бъдат вносителите“, каза Гешев.

Във връзка с проверките, свързани с премиера, Гешев потвърди, че те са 3 на брой. Вече стана ясно и че Борисов е дал обяснения по тях. Става дума за къщата в Барселона, аудиозаписи с гласа на премиера и снимките от спалнята на Борисов в резиденция „Бояна“.

Вчера докладът на главния прокурор беше приет от правната комисия с 14 гласа „за“, против бяха народните представители от левицата.