Гешев: Изборът ми е професионален, а не политически

0
28
полиция
Иван Гешев

В нито една европейска страна няма процедура, която се излъчва на живо по националната телевизия в продължение на 10 часа, посочи кандидатът за главен прокурор

Това е професионален избор, а не политически, заяви пред журналисти в кулоарите на парламента кандидатът за главен прокурор Иван Гешев. Двамата с настоящия обвинител номер едно Сотир Цацаров проведоха среща с представители на Венецианската комисия, които са на посещение у нас и коментираха отказа на президента Румен Радев да издаде указ за назначаването Иван Гешев, след като кандидатурата му бе одобрена от ВСС с 20 на 4 гласа.

„Президентът е в правото си. Той изпълни конституцията. Благодаря му, че изпълни конституционните си задължения в обозрим срок. Благодаря и на колегите от професионалната общност, които застанаха зад мен“, заяви Гешев.  Той благодари и на всички висши магистрати, гласували „против него“, и още веднъж заяви, че процедурата по избора му е била максимално прозрачна.

„В нито една европейска страна няма процедура, която се излъчва на живо по националната телевизия в продължение на 10 часа. Поне на мен не ми е известно“, допълни Гешев.

Във връзка с критиките на президента, че той се оказал единствената кандидатура за поста, което прави изборът му формален, Гешев отговори: „Решението колко кандидата да са се взима от Прокурорската колегия. Тя се е обединила около една кандидатура. Има такава законова възможност, не е нарушение на закона. Аз не виждам проблем. Бях сам и когато бях кандидат за шеф на Специализираната прокуратура. И? Проблем ли беше?“

След като президентът върна кандидатурата му, на ход отново е Висшия съдебен съвет. „Процедурата продължава по следния начин – указ на президента, който вече е факт. На второ място – обнародване на този указ в Държавен вестник. Оттам насетне следва заседание на Висшия съдебен съвет. Има две възможности – гласуване на кандидатурата отново, т. е. набиране на не по-малко от 17 гласа и оттам насетне назначаване на г-н Гешев от президента на републиката с указ. Втора възможност – ненабиране на 17 гласа и започване на нова процедура“, обясни от своя страна настоящият главен прокурор Сотир Цацаров.