Гешев попита какво ми откраднаха и извади 100 лева: “Вземи, дядо, важно е да оздравееш”, разказа пребит от цигани пенсионер

0
528
Снимка: Марица

20 дни след нападението 86-годишният Христо Васков от село Трилистник още не може да се съвземе

86-годишният Христо Васков, който бе жестоко пребит в дома си в пловдивското село Трилистник и ограбен, още трепери от преживяното. 20 дни след побоя пред „24 часа“ старецът споделя, че е трогнат от това, че лично главният прокурор Иван Гешев е дошъл при него и го уверил, че бандитите са заловени.

“Ще вземем мерки, дядо, не се притеснявай. Нали си жив”, му казал тогава Гешев. “Попита ме колко лева ми откраднаха. Казах му – последните 117, които си бях заделил до пенсията. Човекът бръкна в джоба, извади 100 лева и ми ги даде с думите: “Вземи, дядо. Зная, че ти е тежко, но сега по-важно е да се възстановиш”, разказа пенсионерът.

Това се случило в деня след нападението, когато Иван Гешев отиде в дома на жертвата.

Старецът още има белези по лицето и си спомня с ужас за преживяното. “Много бой ядох. Единият ме удряше с юмруци в главата. Беше с ръкавици. Другият обикаляше из стаите. Взеха ми портфейла и избягаха”, разказа дядо Христо. Стресът за него бил толкова силен, че близките му довели баячка да му лее куршум.

“Толкова страх съм брал, че направо се пръсна оловото. Спах 3 вечери под него и синът ми го хвърли в реката”, обяснява дядо Христо. Твърди, че оттогава не се боял да спи вечер сам. От побоя обаче получил замайване, което още не е отминало. Затова синът и снахата на бай Христо всеки ден идвали от Пловдив в Трилистник, за да му носят храна и да го наглеждат.

“Радвам се, че хванаха разбойниците, но битият си е бит”, споделя старецът.

Само за часове биячите му бяха заловени. Оказа се, че са от ромската махала на Трилистник. На 5 април около полунощ 16-годишният Ангел Маринов и съучастникът му Павел Асенов, на 32 г., прескочили оградата на къщата на дядото, разбили вратата и нахлули вътре. Стопанинът спял, когато се нахвърлили върху него.

Според разследващите той е удрян не само с юмруци, но и с метална тръба. Циганите задигнали портмонето му с парите и го оставили в безпомощно състояние. Дядо Христо успял да се обади по телефона на внука си в София.

В момента двамата бандити са в ареста.