Гешев поиска имунитета на двама депутати от „Възраждане“ заради побой

0
146
Снимка: архив

Срещу Веселин Вешев и Ангел Георгиев има дело в Софийския районен съд за побой

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-то Народно събрание искане за сваляне на имунитета на двама депутати от Възраждане – Ангел Георгиев и Веселин Вешев, съобщиха от прокуратурата.

Инициалите в прессъобщението на двамата народни представители са В.В. и А.Г., като отговорят именно на Георгиев и Вешев.

Срещу двамата има внесен обвинителен акт в Софийски районен съд  за извършени от всеки един от тях престъпления – нанасяне на телесни повреди и съпротива срещу орган на властта.

С определение от 9 декември 2021 г. на съда наказателното производство по делото е спряно, тъй като Георгиев е избран за народен представител в 47-то Народно събрание, а Вешев е избран за общински съветник (във Варна – бел.ред.).

С определение от 16 август 2022 г. на същия съдебен състав наказателното производство по делото не е възобновено.

Мотивите на съда са, че макар след разпускане на 47-то Народно събрание на 2 август за Георгиев да е отпаднало основанието за спиране на наказателното производство, то за Вешев не е, тъй като към този момент все още се явява лице с имунитет, а за изясняване на фактическата обстановка и правилното разглеждане на делото, трябва да се гледа с участието на двамата подсъдими.

Двамата са с имунитет, след като са избрани за депутати на последните парламентарни избори.