Гешев призова за общоевропейска стратегия за борба с корупцията

0
24
полиция
Иван Гешев

Той се срещна с първия европейски главен прокурор Лаура Кьовеши в дискусия, посветена на трансграничната престъпност в ЕС

,Нужна е общоевропейска стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност в контекста на бързите темпове на глобализация, миграционните процеси и развитието на международните търговски взаимоотношения, както и на предизвикателствата, пред които е изправена европейската прокуратура. Това заяви Иван Гешев по време на съвместна дискусия в Брюксел с Лаура Кьовеши, избрана за първия европейски главен прокурор.

„Напредъкът на Европейския съюз, постигането на общата цел за свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали има своето отражение в наказателноправен аспект. Улесняването чрез тези процеси на транснационалната престъпност, която контролира наркотрафика, контрабандата на стоки, трафика на хора и оръжия, прането на пари изправя пред сериозно изпитание не само службите за сигурност и полицията, но и правоприлагащите органи“, добави Гешев.

Приемам тази покана като оценка за постигнатите от България устойчиви резултати по шестте показатели по механизма за сътрудничество и проверка в областта на съдебната реформа и противодействието на организираната престъпност и корупцията и пълното изпълнение на 17 ключови препоръки, формулирани от Европейската комисия през 2017 година.Те намериха обективен израз и в последния доклад на Европейската комисия за 2019 г., посочи новият главен прокурор.

Успешното международно сътрудничество с Европол и активната координационна подкрепа на представителите на Евроджъст е в основата на повече от 10 международни операции, проведени под ръководството на прокурори от Специализираната прокуратура, между които е първата операция в Европейския съюз срещу нерегламентирани парични преводи в особено големи размери по метода „хавала“, целящ финансирането на тероризъм. Изключително добър резултат е постигнат и при най-мащабната операция на полицейски съдебни служители за 2017 година, под названието „Халифакс“, насочена към неутрализирането на международна мрежа на трафик на хора, посочи Иван Гешев.