Гешев призова за общоевропейска стратегия за борба с корупцията

0
21
полиция
Иван Гешев

Той се срещна с първия европейски главен прокурор Лаура Кьовеши в дискусия, посветена на трансграничната престъпност в ЕС

,Нужна е общоевропейска стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност в контекста на бързите темпове на глобализация, миграционните процеси и развитието на международните търговски взаимоотношения, както и на предизвикателствата, пред които е изправена европейската прокуратура. Това заяви Иван Гешев по време на съвместна дискусия в Брюксел с Лаура Кьовеши, избрана за първия европейски главен прокурор.

„Напредъкът на Европейския съюз, постигането на общата цел за свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали има своето отражение в наказателноправен аспект. Улесняването чрез тези процеси на транснационалната престъпност, която контролира наркотрафика, контрабандата на стоки, трафика на хора и оръжия, прането на пари изправя пред сериозно изпитание не само службите за сигурност и полицията, но и правоприлагащите органи“, добави Гешев.

Приемам тази покана като оценка за постигнатите от България устойчиви резултати по шестте показатели по механизма за сътрудничество и проверка в областта на съдебната реформа и противодействието на организираната престъпност и корупцията и пълното изпълнение на 17 ключови препоръки, формулирани от Европейската комисия през 2017 година.Те намериха обективен израз и в последния доклад на Европейската комисия за 2019 г., посочи новият главен прокурор.

Успешното международно сътрудничество с Европол и активната координационна подкрепа на представителите на Евроджъст е в основата на повече от 10 международни операции, проведени под ръководството на прокурори от Специализираната прокуратура, между които е първата операция в Европейския съюз срещу нерегламентирани парични преводи в особено големи размери по метода „хавала“, целящ финансирането на тероризъм. Изключително добър резултат е постигнат и при най-мащабната операция на полицейски съдебни служители за 2017 година, под названието „Халифакс“, насочена към неутрализирането на международна мрежа на трафик на хора, посочи Иван Гешев.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here