Дариткова: Коалиционните ни партньори поискаха да се определи партийната субсидия

0
68
депутатите
Даниела Дариткова

Ние не сме рекетьори, отсече Валери Симеонов

Коалиционните ни партньори поискаха твърдо да се определи партийна субсидия и казаха, че само в такъв случай ще продължат да гласуват бюджета на държавата. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова пред журналисти по повод обвиненията на ДПС за договорки за субсидиите. По думите на Дариткова е бил приемането на бюджета на държавата за 2020 г. е било поставено на риск.

Снощи парламентът гласува партийната субсидия да бъде 8 лв. на глас, въпреки че предложението на ГЕРБ бе да се запази по 1лв.

„Затова се състоя спешно съвещание с нашите коалиционни партньори. Те поставиха въпроса за субсидията и за това, че твърдо трябва да се определи такава. Казаха, че само в такъв случая ще продължат да гласуват с нас Закона за бюджета на държавата. Нашата отговорност е пред хората. Отговорността ни е за това държавата да има бюджет за 2020 г., който е по-добър, с възможността за повече разходи за образование, с по-високи пенсии, с повече плащания в социалната сфера, с по-високи заплати за социалните работници. Тази наша отговорност е водеща. Знаем, че ще понесем и политическа отговорност за събитията от вчера, но ние сме тези, които сме отговорни за стабилността на държавата. За да избегнем кризата приехме решението на нашите коалиционни партньори и подкрепихме единственото предложение, което имаше по отношение на субсидията, тя да бъде 8 лв.“, допълни д-р Дариткова.

Въобще не отговарям на фантазиите на тези объркани хора от ДПС, че е имало договорки с БСП за субсидиите, категоричен бе той. Прегласуването било допустимо, защото текстът бил гласуван само веднъж. Но по мнението му коментирането на позицията на ДПС означавало легитимация на техните измишльотини.

симеонов
Валери Симеонов

Всичко е в правилата и установения ред на Народното събрание, заяви още лидерът на НФСБ. Нямало е поставяне на условия за стабилността на кабинета. Ние не сме рекетьори, отсече Валери Симеонов.

Темата за финансирането от бизнеса щяла да се постави в Закона за политическите партии. Ние ще продължаваме да държим на горна граница на субсидиите, тъй като големите партии получават прекалено много пари, смята лидерът на НФСБ.

НФСБ винаги са настоявали, че партиите трябва да бъдат финансирани от държавата, отчете той. Нула лева субсидия щяла да ликвидира останалите партии и щели да останат само ГЕРБ и ДПС. Вчерашният ден е победа за Горанов, подчерта Симеонов и благодари на финансовия министър за добрия диалог.

По време на разговорите между партньорите снощи е имало комуникация с премиера Бойко Борисов. Ние сами не можем да реализираме това управление, каза още Дариткова.