Таван на партийната субсидия до 6 милиона лева предлагат патриотите

0
45
Във всички демократични страни партиите се субсидират от държавата, аргументират се патриотите. Снимка: Дарик

ОП настояват да отпадне финансирането на политическите сили от фирми

„Обединени патриоти“ поискаха нови правила за финансирането на политическите партии. Депутатите от групата внесоха днес предложение за нова промяна в Закона за политическите партии, с което на практика настояват за възстановяването на част от старите текстове – партиите да бъдат подпомагани материално само от физически лица, но не и от фирми и други юридически лица.

В предложението си патриотите не засягат размера на партийната субсидия от държавния бюджет, която остава 8 лева на получен действителен глас, но настояват за въвеждане на максимален размер на държавното финансиране. Според тях той трябва да бъде 6 млн. лева на година. Аргументът им за това е, че някои от големите партии получават прекалено много средства, които не използват, а държат на банков влог и на практика реализират печалба от лихвите по тях.

„Многопартийният живот в една държава няма как да мине без субсидиране на партиите. Така е във всички демократични държави. Това заявяват и абсолютно всички специалисти по материята – политолози, социолози и всички други мъдри глави. Не е нормално политическите партии да бъдат оставени на случайно външно финансиране, което носи много сериозни рискове“, обясни лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Той увери, че единствената причина законопроектът да бъде внесен в последния ден от настоящата парламентарна година, е да има време той да бъде осмислен и обсъден.

Колегата му от ВМРО Искрен Веселинов също подкрепи тезата, че с премахването на отвореното финансиране ще се „възстанови справедливостта“ в обществото, както и ще се избегне „свръхсубсидирането на партии“.