Две версии за катастрофата със самолета на Ивайло Пенчев

0
6
Самолетът на Пенчев

Ше бъдат прегледани компютрите на летателната машина

Причините за катастрофата на самолета на Ивайло Пенчев на този етап са две. Едната е евентуален отказ на силовата обстановка или намаляването на теглителната сила на двигателя, при което самолетът се е движил с малки обороти при политането към площадката. Втората е етапът за изпълнение на закона за кацане от пилота. Това обясни пред NOVA Христо Христов – председател на управителния съвет на Националния борд за разследване в транспорта, който разследва инцидента.

Тези две причини са първите, които разследващите ще анализират, но те могат да бъдат съчетани и с трета. Вятърът, който към момента на кацането е бил 2-3 възела, съгласно изискванията на самолета, не е допринесъл за неговото сриване.

След като научават за сриването на самолета на пистата, Христов и колегите му правят организация. Отивайки на място, те откриват разбития самолет на пистата.

„Най-вероятно при спускане на колесниците, когато се намалява челното съпротивление, при което двигателят е с намалени обороти и при завоя от натоварването се е получил скоростен срив и самолетът се е разбил на пистата“, обясни Христов и подчерта, че този вид самолети нямат черна кутия, а няколко компютри, които записват налягането. Те ще бъдат използвани за разрешаването на случая. Ще бъдат разпитани и четирима свидетели.

Междувременно днес ще бъде направена операция на гръбнака на бизнесмена Ивайло Пенчев. За това съобщи самият той в пост във Facebook, където сподели и че е рядка кръвна група и търси кръводарители.

Веднага след инцидента Пенчев беше транспортиран с линейка от летището в Лесново до „Пирогов“. Той не е губил съзнание и през цялото време е бил контактен и е без опасност за живота.