Двойно се увеличават учителските заплати от 2020 г., с 10% в бюджетния сектор

0
682
апартамент
Владислав Горанов

Горанов очаква бюджетът за тази година да бъде изпълнен нормално

Двойно увеличение на учителските заплати и 10-процентен скок на възнагражденията в бюджетния сектор предвижда бюджет 2020, съобщи в сряда финансовият министър Владислав Горанов. „За септември има увеличение на приходите над разходите с около 150 млн. лева. Това увеличава общото повишение на приходите над разходите за деветмесечието до малко над 1,2 млрд. лева”, заяви Горaнов. И уточни, че повечето разходи „са струпани в края на годината“. Въпреки това той очаква бюджетът да се изпълни нормално. „Горе-долу се движим в рамката, която приехме с актуализацията“, каза министърът, цитиран от БТА.

Той добави, че все още е рано да се обсъждат детайлите на бюджета за следващата година. Предстоят разговори с отделните министерства.

На заседанието си в сряда Министерският съвет одобри увеличение с 500 лева на заплатите на преподавателите, които се включат в Национална програма „Мотивирани учители“ и желаят да работят в училища в проблемни области, включително с ученици, които имат ниски образователни резултати или нисък социален статус. Въпросните учители ще получават и допълнителни средства за наем в размер на 200 лева за срок от 12 месеца. Предвиждат се и средства за възстановяване на транспортни разходи за пътуващите преподаватели за същия период, реши днес Министерският съвет.