Доц. Кунчев: Ако не имунизираме 60-70% от населението, няма как да се опази общественото здраве

0
47
Ангел Кунчев Снимка: МС

Не е необходим положителен PCR тест, за да бъде лекуван някой, може и с бърз положителен тест или само със симптоми

След Нова година ще започне имунизацията на населението срещу коронавируса, но отново ще има хора, които ще кажат, че не вярват на ваксините и не искат да се имунизират. „Тогава какъв ефект да търсим, като има ясни правила в имунологията, че не имунизираш ли 60-70% от населението, не опазваш общественото здраве, а само този индивид, който се имунизирал”, каза на брифинг в МС главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни, че до края на седмицата държавата ще бъде обезпечена с фризери за съхранение на ваксината. Такива ще бъдат инсталирани в София (Булбио и РЗИ-) и в РЗИ – Бургас. Първо ще бъдат доставени 4 хладилника, а след това и за останалите здравни инспекторати.

По думите на здравния министър те ще бъдат достатъчни, за да приемем първите дози ваксина на Pfizer. „Продължава да съществува усещането, че ваксините по някакъв начин ще бъде наложени. Не, ваксините ще бъдат доброволни. Всеки български гражданин, който пожелае да се ваксинира, ще има тази възможност. Те ще бъдат безплатни”, подчерта здравният министър. Той обясни, че у нас се осигуряват всички достъпни и разработени ваксини в достатъчни количества всеки да избере с коя ваксина да се имунизира. В България ще пристигнат всички ваксини, които ще бъдат разпространени във всички европейски страни.

Всеки, който има положителен бърз тест, ако има необходимост, влиза в болница и му се осигурява лечение, обясни доц. Кунчев.

„Никой никога не е казал, че за да се постави диагноза COVID е задължително да има само PCR изследване. Напротив – още в самото начало сме изпратили дефиниция на случаите, при които може въобще да няма положителен резултат, но ако клиничната картина и изследванията говорят за диагноза COVID, се пише диагноза COVID и си влиза официално в статистиките”, посочи главният държавен здравен инспектор.