Доц. Кунчев: Може да се наложи забрана за влизане на руски граждани в България

0
86
Доц. Ангел Кунчев

Ако трябва, ще въведем мерки заради индийския вариант на вируса, казва главният здравен инспектор

Може да се наложи забрана за влизане на руски граждани в България
Има факти, които ни притесняват – разпространението на индийския вариант в недотам далечни страни. Следим ситуацията и ще наложим ограничителни мерки, ако трябва. По-важното от всичко е да предпазим страната от внос на нови варианти. Това заяви доц. Ангел Кунчев за Нова телевизия.

По думите му има възможност да се наложи забрана за влизане на руски граждани в България, защото там е силно разпространен индийският вариант. Забраната не би се отнасяла за български граждани, които се прибират от страни, които биха попаднали в червената зона на картата.

Според Кунчев няма как да се спре разпространението, но е важно това да не се случи наведнъж. Той обясни, че при новия индийски вариант на COVID-19 има разлика в скоростта на предаване, но не и в леталитета.

Главният държавен здравен инспектор коментира и темата с ваксинирането. Според него то помага много, а целта на имунизацията е да няма тежко протичане на болестта и смъртност.

Доц. Кунчев поясни, че има различни изследвания, които показват, че смесването на ваксините има добър ефект. Той допълни, че е невъзможно да се постигне доживотен имунитет, а в страната ни е направена перфектна система за имунизация. Ваксини се поставят дори в пунктове в паркове и села.

Кунчев заяви, че е привърженик на американския модел като начин за стимул за ваксинация – ако човек откаже да се имунизира и се разболее, заплаща лечението си. Според него хората, които работят с рискови групи или големи групи хора, трябва да се ваксинират.

Той коментира и темата с поставянето на ваксини на деца и повишени нива на миокардит след имунизацията на младежи. Според него все още няма твърда информация за това. И не изключи, че нивата на миокардит при ваксинирани и неваксинирани може да са еднакви.