Български, румънски и турски самолети вдигнати заради четири руски Ту-22

0
118
самолети
Снимка: архив

Те прелетели близо до въздушното пространство на НАТО

Български, румънски и турски самолети са съпровождали във вторник четири руски самолета, които прелетели над Черно море близо до въздушното пространство на НАТО. Това съобщи говорителят на румънското Министерство на отбраната Константин Спину пред агенция Аджерпрес.

„Румънските, българските и турските ВВС изпълниха вчера задача на военна полиция, докато четири руски самолета са преминавали близо до въздушното пространство на НАТО – каза той. – Руските сили не са навлезли във въздушното пространство на НАТО, оставайки през цялото време в международно въздушно пространство“.

Говорителят уточни, че руските самолети са навлезли в зоната, в която страните имат право да изискат машините да се идентифицират. Задачата на военна полиция е изпълнена под командването на НАТО.

„Те /командването на НАТО/ в зависимост от траекторията на полета приемат решение какви самолети, изпълняващи задачи на военна полиция, могат да вдигнат във въздуха“, каза говорителят.

По думите му два румънски МиГ-21 съпровождали руските самолети, докато те не напуснали румънската зона на патрулиране, след това руските машини били поети от два български МиГ-29 и накрая са били съпроводени от два турски F-16, предаде ТАСС.

В съобщението на командването на ВВС на НАТО (AIRCOM) във Facebook се казва, че самолетите на въздушната полиция на НАТО от Румъния, България и Турция са били вдигнати във въздуха поради руска въздушна дейност близо до въздушното пространство на алианса. Първите два самолета на ВВС на Румъния са излетели срещу двата руски бомбардировача Ту-22, съпровождани от два изтребителя Су-27. „НАТО е изпълнена с решимост да защитава /своето/ въздушно пространство и отправи ясен сигнал за своята способност за реагиране – се изтъква в съобщението. – Бойните реактивни самолети денонощно са в готовност за излитане в случай на неясни ситуации близо до нейното въздушно пространство“.

По-рано от пресслужбата на руското министерство на отбраната съобщиха, че два бомбардировача Ту-22М3 на ВКС на Русия са изпълнили на 19 май планов полет над неутрални води в акваторията на Черно море. По данни на министерството в отделни етапи от маршрута самолетите са били съпроводени от изтребители. От руското министерство уточниха, че летците от далечната авиация редовно изпълняват полети над неутрални води в Арктика, Северния Атлантик, Тихия океан, Черно и Балтийско море. „Всички полети на Въздушно-космическите сили на Русия се изпълняват в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство“, подчертаха от руското министерство.