Доц. Кунчев: Много е вероятно и малките ученици да минат на дистанционно обучение

0
29
Доц. Ангел Кунчев Снимка: МС

Смесването на медицина и политика е едно от най-вредните неща по време на епидемията, казва главният здравен инспектор

Мерките ще се затягат, особено ако хората продължават да не спазват предписанията на властите, предупреди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред bTV.

Той смята, че двуседмичното затваряне на барове и дискотеки и минаване на гимназисти и студенти на онлайн обучение може да се окаже по-дълго, ако не се обърне кривата на заболеваемостта.

„Възможно е допълнително затягане на тези мерки, без да се стига до локдаун на населени места – това не е кой знае колко ефективна мярка. Вечерният час според мен не е от най-ефективните, създава затруднения на гражданите, но в общини, където е твърде голяма заболеваемостта, властите го правят“, коментира Кунчев.
Според него е „много вероятно“ и най-малките ученици да започнат онлайн обучение въпреки позицията на МОН, че при тях ефективността на тази форма е най-ниска и има най-много трудности.

„Проблемът със смесването на медицина и политика е едно от най-вредните неща в случая. Заведенията смятат, че са нарочени и някой ги мрази; училищата смятат, че ги ограничаваме“, коментира експертът.

Според него има голяма вероятност извънредната епидемична обстановка да бъде удължена, но не се ангажира с конкретни прагове на заболеваемост.

Кунчев, който е в самоизолация след контакт с болния премиер Борисов, коментира изненадващата оставка на начланика на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев. По думите му това е станало, докато вече е бил под карантина, но от това, което знае по случая, „най-вече заради свалянето на карантината на президента и на министър-председателя се е стигнало до това решение“.