Доц. Кунчев: 20% от новите случаи са на лица под 19 години

0
23
Доц. Ангел Кунчев

Прогнозата на учените по света е, че през 2022 година ковид-19 ще се превърне в обикновен респираторен вирус, казва главният здравен инспектор

Британският щам се разпространява много бързо и се промени клиничната картина на вируса. 20% от новите случаи са на лица под 19 години. Това коментира пред БНТ главният национален здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му вирусът все по-често се засича в детски градини, но за щастие децата го карат леко.

Той обясни още, че се променя клиничната картина на вируса. „ Ако ноември някой ми кажеше, че има хрема, казвах, че това не е COVID-19, a сега започва точно така“, обясни доц. Кунчев. По думите му целта на здравните власти е да направят така, че никой да не остане без медицинска помощ и доколкото може да се намалят жертвите от третата вълна .

„Данните са лоши, увеличението е значително, но от друга страна това не е изненада. Наблюдаваме го в Европа, след като се появи британският щам. Това е вълна, която тече в Европа, която беше ясно, че ще стигне и до нас. Въпросът беше как да направим така, че без да прекратяваме живота и икономиката, да намалим жертвите“, обясни доц. Кунчев.

По думите му на този етап ще се продължи с локалните мерки по места, а не с мерки на национално ниво. Той обясни, че има голяма разлика в някои региони по отношение на заболеваемостта. Например средната заболеваемост за 14 дни в Кюстендил е около 500 на 100 000, а в Търговище 40 на 100 000. Доц. Кунчев посочи още, че „войната“ в Кюстендил е започнала при затворени заведения и на този етап повторното им затваряне няма да спре заразата. Според него рискът от заразяване в заведение не е по-голям от този в градския транспорт, офиса или магазина.

От думите на доц. Кунчев стана ясно, че в интервала между 200 и 300 на 100 000 заболеваемост се обсъждат евентуални мерки. „Не е ключовото в това да забраняваш, да затваряш, да контролираш и да глобяваш. Ключовото е осъзнаването, че не е свършил проблемът, защото се създаде една такава психологическа настройка, че каквото беше беше, с COVID се справихме. За съжаление все още не сме. Това е последният връх, който трябва да минем следващите 2-3 седмици, след което много се надявам да имаме дълъг светъл период – пролетта и лятото, както беше и миналата година“, обясни доц. Кунчев.

Той посочи, че прогнозата на учените по света е, че през 2022 година COVID-19 ще се превърне в обикновен респираторен вирус, който няма да изчезне, но няма да е толкова страшен и смъртоносен. Доц. Кунчев допусна, че е възможно ваксините да станат ежегодни, но според него по-скоро вирусът ще се ограничи и по-рядко ще се появява на сцената.

Епидемиологът прогнозира, че след два месеца ще има всякакви ваксини в имунизационните пунктове и ще се наложи да се убеждават хората да се ваксинират, а не те да търсят и да няма ваксини. По думите му за март страната ни очаква 480 хиляди дози, а през април ще дойде и новата ваксини на “Янсен“, която е еднодозова и много по-лесно се съхранява.

„Ако голямата армия на общопрактикуващите лекари се включи адекватно и ние им осигурим ваксини, ако един прави по 10 ваксини на ден, това са 40 хиляди дози. Ние сме в състояние да правим и по 50-60-100 хиляди дози дневно, стига да ги има“, обясни доц. Кунчев и допълни, че решението на проблема е тръгването на регулярни доставки на ваксини. Той съветва хората засега да си поставят втората доза ваксина там, където е направена и първата, защото там е сигурно, че тя се пази.

Доц, Кунчев се обяви за зелените паспорти, но когато има достатъчно ваксини за желаещите да се имунизират. Той подчерта, че никога не е спирала спешната помощ и дейност.