Държавата ще преговаря с компании от САЩ за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй”

0
20
АЕЦ "Козлодуй"

Нашите енергийни мощности не са безкрайни, коментира министър Петкова

Правителството разреши на Българскя енергиен холдинг (БЕХ) да започне преговори с компании от САЩ в областта на ядрената енергетика за изграждане на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, съобщи енергийният министър Теменужда Петкова на брифинг в МС.

Вчера министър-председателят Бойко Борисов показа площадката, където ще се строи VII реактор на АЕЦ „Козлодуй”.

За реверанс към САЩ заради „Турски поток“ не можем да говорим, нашето правителство работи само за нашите национални интереси. Това е въпрос на наша енергийна политика и на политиката в рамките на ЕС, подчерта Петкова.

Тенденцията, която се вижда в рамките на ЕС, дава ясни отговори. Това, към което се върви, е трансформация на енергийния микс на държавите, това е свързано с целите на ЕС. В съобщението на ЕК от ноември 2018 г. е ясно казано каква ще е визията на Европа за мощностите, които дават възможност за амбициозни цели. Там е казано – ядрена енергия, възобновяеми източници, декарбонизация на икономиката и постигането на нулеви емисии до 2050 г., добави Петкова.

Правителството се е съобразило и със заключенията на Европейския съвет от 12 декември 2019 г., в които ясно е било посочено, че всяка една държава членка ще има право сама да определя своя енергиен микс. Един от основните аргументи е, че една част от държавите членки са застъпили тезата, свързана с използването на ядрената енергия, която от една страна гарантира сигурността на електроенергийните системи, сигурността на доставките. Освен това от друга страна ядрената енергия не генерира емисии, изтъкна министър Петкова.

Нашите базови мощности не са безкрайни, имаме 4000 мегавата въглищни централи и 2000 мегавата базова мощност на АЕЦ „Козлодуй“. Ако след 10-12 години тези въглищни централи поетапно излязат от енергийния микс, то значи, че тези базови мощности трябва да се заместят с други базови мощности, които да гарантират енергийната сигурност, каза още тя.