Посолството на САЩ отрича да е повдигало въпроса за признаване на „македонско малцинство“ у нас

0
101
Посолството на САЩ Снимка: Труд

Нашите дискусии с българското правителство са фокусирани върху общата визия за по-силна, по-просперираща и обединена Европа чрез интеграция на всички нейни части, казват оттам

„Съединените щати подкрепят усилията на правителствата на България и Република Северна Македония да работят заедно, съвместно с ЕС, за разрешаване на двустранните проблеми“. Това се казва в позиция на американското посолство в София.

Повод е материалът със зам. държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар в „Гласът на Америка“, в който се твърди, че Посолството на САЩ в София и българското правителство работят за адресиране въпросите на „македонското малцинство“ у нас.

Посолството уточнява, че интервюто е породило някои погрешни схващания относно политиката на САЩ в региона. „Правителството на САЩ не е повдигало споменатите малцинствени въпроси пред българското правителство. Нашите дискусии с българското правителство са фокусирани върху нашата обща визия за по-силна, по-просперираща и обединена Европа чрез интеграция на всички нейни части, включително Западните Балкани“, обясняват те.

Думите „македонско малцинство“ фигурирали във въпроса на журналиста, а не в отговора на Ескобар. Той отклонява въпроса към посолството на САЩ у нас и заявява, че САЩ и България имат ползотворно и важно сътрудничество.