Евродепутатът Андрей Ковачев: Македонци с български паспорти сеят омраза срещу България

0
130
Андрей Ковачев

Всичките обаче изпитват неистов страх от това да се разбере публично, че са взели български документ за самоличност. Призовавам институциите да оповестят имената им, пише във фейсбук той

„В момента има над 150 000 граждани на Република Северна Македония, които имат българско гражданство или са в процедура на придобиване на такова. Това е станало на базата на доказване на български произход по възходяща линия – да са потомци на българи и на базата на декларация за българска идентичност. Всъщност, всички тези хора са декларирали, че се чувстват етнически българи и че техните родители и пра-родители също са етнически българи“, пише във фейсбук евродепутатът Андрей Ковачев.

„Сред тези наши сънародници има много бивши и настоящи политици, бивши премиери, бивши и настоящи министри, кметове, народни представители от предишни и настоящия парламенти (някои от които са гласували срещу Договора за приятелство с България!), членове на ръководството на двете големи партии, дипломати, бизнесмени, водещи журналисти, университетски преподаватели, техните семейства и много др. Далеч съм от илюзията, че всички тези хора са искрени в своята българска принадлежност. Някои от тях дори се нареждат в челните редици на тези които сеят омраза срещу България. Колкото и да ми е странна тази шизофрения, тя е факт“, отбелязва Ковачев.

„Всичките обаче изпитват неистов страх от това да се разбере публично, че са взели български паспорти, като са се самодекларирали в официален формуляр и с подпис за българи. Това за мен е недопустимо! Призовавам българските институции да оповестят публично лица, които са придобили българско гражданство и които се ангажират в сеене на омраза спрямо България или в действия на партии и организации насочени срещу българската история и национална идентичност. Трябва да се сложи край на тази шизофрения!“, призовава Ковачев.

„Още през март  тази година съм изпратил до българското Народно събрание и до Министерството на правосъдието подобно предложение! За съжаление без отговор!? Сега ще го подновя още по настоятелно!“, завършва евродепутатът.