Проф. Кантарджиев: Има български щам на коронавируса

0
147
Снимка: Pixabay

Мутацията е открита при две жени от Северна България, не е опасна

За наличие на нов български вариант на коронавируса съобщи днес директорът на Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ проф. Тодор Кантарджиев.

Той е бил изолиран в проби на две жени от Северна България, като за момента здравните власти не уточняват кой точно е регионът. Жените са вече здрави, били са на домашно лечение, съобщава „24 часа“.

„В нашата страна миналата седмица се получиха от Северна България данни за две жени от един град, едната на 60 години, другата на 65 години с британския вариант. При тях наблюдавахме една мутация, която е в началото на спайк протеина. В началото, на 25-о място, са заменени аминокиселини – пролинът беше заменен с фенилаланин“, обясни проф. Кантарджиев на брифинг на здравните власти.

„Веднага от Центъра по заразни и паразитни болести се обърнахме към института по молекулярна биология на БАН, където един млад човек, не професор, не академик, но си разбира занаята, направи модел на промяната на протеина“, допълни професорът. От него станало ясно, че спайк протеинът на вируса не се е променил така, че да не му действат ваксините.

За момента българският вариант е от тези, които не будят притеснение, каквито са британският, нигерийският, южноафриканският и бразилският и се води под наблюдение.

„Не очакваме, въпреки тази промяна в аминокиселините, българският вариант да доведе до това, което плаши световната общественост – да се търси нова ваксина и нов генетичен метод“, успокои проф. Кантарджиев.

В областта, където е открит, е започнало по-интензивно секвениране на всички проби, които пристигат в НЦЗПБ от там.

За последните 4 седмици от региона, където е открит българският вариант, са изследвани 270 проби, от които 190 са позитивни. От тях в други проби, освен при тези две жени, не е открита мутацията, с която се характеризира българският вариант.