Европейски граждани ще могат да купуват българска земя от 2020 г.

0
58
министър
Десислава Танева

Всяка седмица има изплащане на субсидии на стопаните. За пръв път 100% ще бъде платена помощта за овце и кози майки, каза министър Танева

През 2020 г. европейски граждани ще могат да купуват българска земя. Това заяви земеделският министър Десислава Танева пред bTV. Повод за думите й е отпадането на мораториума за продажба на земя на чужденци. Това ще стане от януари 2020 г с промени в Закона за земеделските земи, публикувани в началото на ноември за обществено обсъждане.

„Забраната за продажба на земеделски земи бе наложена, когато ГЕРБ беше в опозиция, ние я подкрепихме“, каза Танева. По думите й до края на 2019 г. трябва да бъде внесен акт, който да подобри правилата и регулацията на поземлените имоти. Танева призна, че и досега чужденци са купували земя, заобикаляйки правилата като се представят за местно юридическо лице. Няма проблем капиталът да бъде държан от европейски граждани. Забраната остава така, както е режимът на общото ни право, обясни земеделският министър.

За заменките на гори Танева каза, че 103 сделки са сключени за заменки на по-ниска цена. Тези заменки бяха възможни и преди 2007 г., тогава за нас не важаха регламентите за ЕС, обясни министърът. До 28 февруари 2009 г. тогава действащото законодателство е позволявало да стават заменки. В българското законодателство съществуват всички механизми, които да направят така, че държавата да си събере тези над 80 млн. лева. (от заменките – б.р.), това са сигурно най-богатите хора в страната, каза Танева. По думите й повечето заменки са на фирми. Има възможности за разваляне на сделки, всякакви възможности в българското право, за да защитиш интереса си, допълни Танева.

За множеството нарушения при къщите за гости, строени с евросредства, Танева обясни следното: „Извършвани са проверки два пъти повече от задължението ни по ЕС. По анализ на риска са проверките. Задължението ни е 1%, ние сме проверявали 5%. Ние направихме проверка на 100% – 288 къщи в мониторинг. В 286 са приключени процедурите. 43,1 млн. лева е пълната санкция за 158 къщи за гости -това е пълната субсидия“, каза Танева. Тези санкции са за къщи, които работят, но не са изпълнили завишените бизнес планове.

Сред нарушенията са неизпълнение на бизнесплановете, с които са кандидатствали за приходи – да осигурят работни места, приходи от кухня, нощувки, дейности. 15 къщи, построени с евросредства, не работеха, каза тя. На (певеца) Милко Калайджиев бизнесплана също е в неизпълнение, посочи Танева.

За ситуацията в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) земеделският министър каза: „Надявам се да бъде спокойно. Плащанията вървят в ритъм. От 16 октомври – първата дата за плащане на субсидии, всяка седмица има разплащане“. Близо 7000 стопани ще получат 100% доплащане. За пръв път на 100% ще бъде платена помощта за овце и кози майки, уточни Танева.

Тя не отрече, че има проверки за хора, които никога не са гледали прасета, но са получили обезщетение. Министърът благодари на хората, които лятото заклаха прасетата си, за да избегнат зараза с африканска чума по свинете. „Нямаме огнища в домашните свине. Сега са в плана за депопулиране на дивата свиня – около 20 000 диви свине“, каза Танева.

През декември максимално ще се увеличи срокът за лова. Този вирус (африканската чума по свинете -б.р.), на която и територия в Европа да е влязъл, не е излязъл. Ще има нова кампания – мерки за биосигурност, правила за отглеждане, обясни министърката.