Емил Димитров в bTV: Ето заради такива репортажи не идвам две години в студиото ви

0
101
Емил Димитров

Изпускането на язовир „Студена“ не е закъсняло и той не е виновен за наводненията в Пернишко, каза екоминистърът

Питате ме защо не идвам, ето заради такива репортажи не идвам две години в студиото ви. Това заяви в началото на гостуването си в сутрешния блок на Би Ти Ви министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Коментарът му идва по повод на тенденциозен репортаж на репортера Стоян Георгиев от Батановци, съобщава Tribune.bg.

Изпускането на язовир „Студена“ не е закъсняло и той не е виновен за наводненията в Пернишко заради обилните дъждове, каза екоминистърът. По думите му язовирът е помогнал на цяла Струма, защото е поемал 7 хил. куб. метра и е изпускал 2.

„Той в момента получава 14, а изпуска 4-5, действа като буфер. Оставили сме 3,5 млн. куб. метра резерв, които да може да поеме. Язовирът не е виновен за наводненията. Не е закъсняло изпускането. Има си разчети на хидролозите, че язовирът може 24,2 млн. куб. метра да се пълни, а ние го държим на 21-23 млн. Никога не са били застрашени хората“, категоричен е Димитров.

„Ако го оставим наполовина пълен, ще кажете защо оставихте града без вода. Има си разчети. Когато сега дойде голямата вода, дойдоха 6-7 кубика, изпускахме по 2 кубика. Дойдоха 14 кубика, ние изпускахме по 5. Както виждате, в Батановци няма наводнение. Язовирът изпуска с една и съща скорост. Даже една нощ спряхме язовира, за да може да помогнем на реката“, обясни Димитров.

Той е на мнение, че река Конска е причината за наводненията. „Реката в момента има над 100 л/кв.м. Тя иначе е ручей, а сега стана като Дунав“, допълни той.

„Язовир „Студена“ в момента има контролирано минимално изпускане и то ще бъде още около две седмици. Язовирът сега изпълни ролята на буфер и именно този резерв, който бяхме оставили, помогна надолу по реката“, поясни Емил Димитров.

„ВиК и областният управител направиха всичко възможно, ходили сме в петък, гледали сме го. „Студена“ ще се изпуска минимално още 2 седмици. Няма залпово изпускане. За Батановци – ако имаха клапи на канализацията, нямаше да се наводнят, те се наводниха през канализацията си. Водопроводът от Бучино не е излишен, всеки град трябва да има резервно захранване. Благодарение на него язовирът вече е пълен“, допълни той.

По думите му Перник има достатъчно вода за година и половина напред.

МОСВ отговаря за 52 язовира, което е 85% от водния ресурс. Другите 5 185 не са към нас, но винаги ни ги приписват. Ако протече язовир, винаги МОСВ. За останалите отговоря Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ към Министерството на икономиката, уточни Димитров.

„С изключение на един язовир, който се пълни – „Боровица“ в Кърджалийско, всички останали са много добре. В национален план 65% са пълни. Резервни имаме 62%, за напояване – 36% са пълни, а за енергетиката – 78%“, поясни екоминистърът.

На въпрос дали пожарната трябва да бъде изкарана от системата на МВР той заяви, че не вижда причина това да бъде направено.