Ердоган към Борисов: Убедихте ме, идвам в София в петък

0
88
Снимка: фейсбук

Двамата се срещнаха в Анкара първо на среща на четири очи, после на работна вечеря с делегации

,,Убедихте ме, идвам в петък в София“, заяви турският президент Реджеп Ердоган по време на живото предаване в профила на премиера Бойко Борисов след срещата между двамата в Анкара и преди началото на работната вечеря на двете делегации.

Българският министър-председател и турският държавен глава ще обсъдят възможните двустранни действия за намаляването на мигрантския натиск, както в района на съвместната ни граница, така и в целия регион. Борисов и Ердоган ще дискутират мерките в региона, които ще допринесат за установяването на сигурност и стабилност.

По-рано днес Борисов заяви, че ще поиска от Ердоган продължаване на добрите междусъседски отношения. „Отивам на една приятелска вечеря“, коментира премиерът, преди да излети за Анкара.

Разговорът се провежда в контекста на българо-турските отношения, основани на принципите на добросъседство, равнопоставеност и взаимна изгода. Срещата в Анкара между министър-председателя Бойко Борисов и президента Реджеп Ердоган е още едно потвърждение за интензивните връзки между двете страни, които освен съседи, са съюзници в НАТО и регионални партньори.

За България Турция е важен партньор на ЕС за справяне с редица предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, търговията, икономиката.

След срещата на четири очи между премиера Борисов и президента Ердоган, ще се проведе работната вечеря между двамата лидери и водените от тях делегации. От българска страна участват още министърът на вътрешните работи Младен Маринов и председателят на Комисията по културата и медиите в Народното събрание Вежди Рашидов, а от домакините ще присъстват също вицепрезидентът Фуат Октай, министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу и министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.