Заев: Борисов ми е личен приятел, но Гоце Делчев е работа на историците, не на политиците

0
30
борисов
Бойко Борисов и Зоран Заев

Договорът с България много ясно предвижда градене на единство, на добросъседство и приятелство, казва северномакедонският премиер

Македонският премиер Зоран Заев нарече българския си колега Бойко Борисов „личен приятел“, но добави, че въпросът за революционера Гоце Делчев, разделящ София и Скопие, е работа на историците, а не на политиците.

В интервю за „Канал 5“ Заев, който е под натиск от опозицията да реагира по-твърдо на българските предупреждения за ЕС, заяви, че макар историята да е много важна и за двете държави, трябва да се разграничават въпросите на комисията от тези на политиката.

Заев даде да се разбере, че за него „мъдрите политики да не се избързва“ са направили Северна Македония „успешна в изпълнение на стратегическите цели“. Последното вероятно е реакция на общественото недоволство, че правителството няма ясна позиция, след като вицепремиерът на България Красимир Каракачанов обяви, че при липса на съгласие за Гоце Делчев и изпълнение на други двустранни договорености София ще блокира първата междуправителствена конференция на Северна Македония и ЕС – фактическото начало на преговорите – която би трябвало да е през декември.

Два дни след разговора с Борисов – в който българският премиер му честити изборната победа и връщането на власт седмици след като той отново оглави кабинета в Скопие – той изрази увереност, че ще бъде намерено решение за Гоце Делчев в комисията, както е постигнато за св. Кирил и Методий, св. Наум, Климент Охридски и цар Самуил.

„Договорът с България много ясно предвижда градене на единство, на добросъседство и приятелство“, но и „двупосочна улица и двете страни имат задължения“. Не са част от тях обаче въпросите на самоопределение, които „нито една европейска страна, нито правителство, нито политика трябва да ги поставя под въпрос“. София, от друга страна, е поела с договора ангажимент да поддържа евроатлантическата интеграция на страната.

Очаква се Заев да посети България за лична среща с Борисов преди Берлинския процес, на който София и Скопие са съвместни домакини на 10 ноември. Той обаче каза в петък, че точният момент на визитата зависи и от протестите.