Заев: Ще внимаваме в отговорите за Гоце Делчев и за езика

0
26
македония
Зоран Заев

Решението трябва да е от полза и в интерес на двете страни, казва северномакедонският премиер

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че ще бъде внимателен в отговорите на въпросите на България за решаване на казуса с Гоце Делчев и езика, тъй като трябва да се постигне решение, което ще бъде от полза и в интерес и на двете страни, съобщава в. „Слободен печат“.

Ние сме фокусирани върху намирането на бързо решение на въпроса, пред който сме изправени. Гаранцията за свързаните с идентичността въпроси е потвърдена в Договора за добросъседство с България, а това са македонският език и македонският народ.

Аз вярвам, че всички тези документи, коментари, които излизат, са само желание за решаване на тази четвърта историческа глава или шеста историческа личност, което може да бъде отлична възможност да ни сплоти, да ни сближи, да укрепва приятелството, заяви Заев на пресконференция с Франсис Фанън, помощник държавен секретар на САЩ по енергийните ресурси.

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи ще посети България следващата седмица, преди Заев да направи официално посещение в края на октомври или началото на ноември, отбелязва МИА.

Надявам се много скоро да посетя София, където ще имаме възможност да обсъдим много проекти, главно икономически проекти.

Един от тях ще бъде газова връзка, въпрос, който по-рано днес обсъждахме. Но аз определено вярвам, че всичко, което предстои пред нас, е още един сигнал за позитивно сътрудничество в целия регион, изтъкна Заев.

Според премиера на Северна Македония историческите въпроси трябва да бъдат възприемани като възможност за подобряване на цялостното сътрудничество. (БТА)