Борисов поздрави Зоран Заев за преизбирането му за премиер на Северна Македония

0
28
премиер
Борисов и Заев. Снимка: архив

България остава последователна в подкрепата си за европейското бъдеще на своя най-близък съсед, пише премиерът

Премиерът Бойко Борисов поздрави Зоран Заев за изборната му победа и за преизбирането му на поста министър-председател на Северна Македония.

„България неуморно се застъпва за правото на гражданите на Република Северна Македония да бъдат част от европейското семейство“, отбелязва министър-председателят Бойко Борисов в поздравителния адрес до своя колега.

Борисов акцентира, че България остава последователна в подкрепата си за европейското бъдеще на своя най-близък съсед, водена от вярата, че процесът на присъединяване към ЕС ще бъде ключов двигател за реформи и стабилност.

Българският премиер посочва, че когато на 1 август 2017 г. двамата със Заев лично подписват договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, не само отварят нова глава в историята на двустранните отношения, но и показват пред света, че страните от региона са достатъчно зрели, способни и амбицирани да решават проблемите си сами.

„С този акт нашите две държави поеха и ангажимент да работят за засилване на икономическото сътрудничество, връзките в образованието и културата, между бизнеса и хората от двете страни на границата“, пише министър-председателят Борисов на Зоран Заев. Борисов изразява увереност, че както преди три години, така и днес водещо за политиците е желанието да бъде осигурено по-добро бъдеще на гражданите като отношенията между България и Република Северна Македония се развиват на нивото, на което винаги трябва да бъдат – на най-близки съседи и приятели.

В поздравлението си до Заев Борисов добавя, че двете страни трябва да останат отговорни и ангажирани с изпълнението на целите, поставени през 2017 г. с подписания договор. „В този дух искрено се надявам съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси скоро да възстанови своята дейност и от страна на членовете от Северна Македония бъде проявено конструктивно отношение и ясен ангажимент за постигане на съгласие по обсъжданите въпроси“, посочва още министър-председателят Бойко Борисов.