Затвориха цеха в Доспат заради заразените с коронавирус работници

0
21
Фабриката за детски играчки в Доспат

Обмислят и допълнителни противоепидемични мерки

Предприятието в Доспат, в което бяха установени 48 заразени с коронавирус работници, се затваря временно, за да бъде ограничено разпространението на заразата, съобщиха от Областния съвет по сигурност в Смолян.

В Доспат заседава Общинският кризисен щаб, на който ще бъдат гласувани нови противоепидемични мерки. Предполага се, че заразата идва в Доспат от Сърница, заявиха от РЗИ.

В цеха в Доспат работят много жители от съседни села, включително и от Сърница, където бе регистрирано огнище на COVID-19. Обсъждат се варианти да бъдат затворени заведенията и детските градини в община Доспат, но това решение е в правомощията на Общинския кризисен щаб.

Установените 48 положителни проби са получени при масово изследване на всички над 220 работещи в цеха в Доспат. До изследванията се стига след регистрирания през миналата седмица случай на заразена работничка от цеха, лекувана в болницата в Гоце Делчев.

Предстои да се проследят контактните лица на 48-те позитивни, както и да се изясни каква част от заразените са от Доспат и колко от съседните села.