Азитромицинът и другите антибиотици не лекуват коронавирус, дексаметазонът може да убие

0
77
Снимка: рixabay

Във фейсбук става нещо страшно, летят рецепти, коментира здравният министър Костадин Ангелов

„Азитромицинът и който и да е друг антибиотик не лекува коронавирус“, предупреди здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на щаба.

Той се назначава в случаите, в които има опасност от бактериална инфекция и само по лекарско предписание, напомни министърът.

С антибиотик не трябва да се започва в началото на заболяването, както и с дексаметазон, поясни проф. Ангелов. Той наблегна и на другия риск – изкупуването и употребата на антибиотици и антикоагуланти без нужда от хората, които решават да се самолекуват.

Широката антибиотична употреба може да доведе до резистентност и лекарството да спре да ни лекува, стана ясно още от предупреждението на министъра.

„Уважаеми съграждани, не се презапасявайте с лекарства, не купувайте антибиотици от аптеките, не се самолекувайте, това е изключително вредно за вас и вашето здраве! То ще доведе до тежки последици за народа поради създаване на антибиотична резистентност ще докара проблеми най-вече в болниците“, алармира Костадин Ангелов.

„Във фейсбук става нещо страшно, летят рецепти!“, сподели впечатленията си Костадин Ангелов.

Той призна, че също влиза в ролята на джипи на около 30 приятели и близки, които лекува по телефона. „Всеки божи ден минавам визитация и аз на поне 30 пациенти – то е пулс, сатурация, знам за какво става въпрос“, каза здравният министър по отношение на джипитата.

Проф. Балтов добави също така, че ремдисивир не е медикамент, който трябва да се прилага на всеки.

Дексаметазон в началните фази на заболяването може да доведе до смърт, алармира здравният министър, като поясни, че той рязко сваля имунитета.