Захариева към лидерите на ЕС: Ако не можете да изпълнявате обещанията си, по-добре не ги поемайте

0
114
българи
Екатерина Захариева

Съюзът да започне преговори с Албания и Македония, настоя външният ни министър

Време е лидерите в Европейския съюз да спрат да мислят само за вътрешнополитическите си проблеми, а да бъдат смели и да решат да започнат преговори за членство в ЕС с Република Северна Македония и Република Албания. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която говори в Ню Йорк на форума на високо равнище на Международния център „Низами Ганджави“ в панел на тема „Нови предизвикателства пред Балканите и ново лидерство на ЕС“, съобщи Министерството на външните работи на Република България.

В събитието участваха изтъкнати политици от региона като премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, президента (2012-2017) Росен Плевнелиев, президента (1997-2002) Петър Стоянов, Младен Иванич, член на председателството на Босна и Херцеговина (2014-2018).

„На 26 юни 2018 г. председателствах 13-часов Съвет „Общи въпроси“, който реши да започнат преговори за членство с Република Албания и Република Северна Македония през юни 2019 г. Моето послание сега към колегите от ЕС е, че ако не можем да изпълняваме обещанията си, по-добре да не ги поемаме. Не мога вече да бъда дипломатична. Убедена съм, че ще е историческа грешка да не започнат преговори или да се разделят двете държави“, заяви още Екатерина Захариева.

Като друг пример за неизпълнено обещание от страна на ЕС тя посочи и визовата либерализация за гражданите на Косово, която още не се е състояла въпреки изпълнението на всички условия.

По отношение на буксуващата работа на съвместната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси между София и Скопие тя се обърна към премиера Зоран Заев: „Понякога политиците са по-смели от историците. Зоран, ние имаме обща история с вас, а с останалата част от света имаме споделена история – това е нещо различно.“

Премиерът Зоран Заев благодари на България, че миналата година е поставила неговата страна под светлините на прожекторите на европейската сцена и по време на Срещата на върха в София е върнала родината му във фокуса на западните държави. Той изтъкна, че 83% от съгражданите му подкрепят присъединяването на Република Северна Македония към ЕС.

„Подписахме споразумение с България, с което признахме, че имаме обща история – от това може да имаме само ползи. Това ме окуражи да продължа напред и да сключим споразумението с Гърция“, каза Заев и обясни: „Резултатите не закъсняха – търговията с България се увеличи с 16,5 на сто през 2018 година.“