ЕС забранява влизането на чужденци за 30 дни

0
19
Снимка: Pixabay

Забраната няма да важи за граждани на Обединеното кралство

Европейският съюз ще наложи забрана за пътувания в региона за най-малко 30 дни, съобщи в понеделник председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен.

Допускат се само нетърпящи отлагания пътувания до ЕС за хора от трети страни за период, който продължава най-малко 30 дни. „Колкото по-малко пътуваме, толкова повече можем да съдържаме вируса“, каза Фон дер Лайен.

„Затова предлагам на държавните и правителствените ръководители да въведат временно ограничение на несъщественото пътуване до ЕС.“

Посетителите от държави, които не са членки на ЕС, няма да могат да влизат в региона, освен ако не са дългосрочно жители на ЕС, членове на семейството на граждани на ЕС, дипломати или работници от първа необходимост като лекари, медицински сестри и изследователи.

Хората, превозващи стоки, също ще бъдат освободени от забраната.

Обединеното кралство, което напусна ЕС през януари, няма да бъде засегнато от никакви ограничения. „Гражданите на Обединеното кралство са европейски граждани, така че, разбира се, няма ограничения за гражданите на Обединеното кралство да пътуват до континента“, каза Фон дер Лайен.