Световните лидери отдадоха почит на Елизабет Втора

0
29
Елизабет II Снимка: pixabay

Байдън, Путин, Зеленски, Ердоган пратиха съболезнователни телеграми

Световните лидери изказаха съболезнования за смъртта на британската кралица Елизабет Втора.

Президентът на САЩ Джо Байдън отдаде почит на кралица Елизабет II, която през живота си се е срещнала с 14 американски президенти, съобщи ДПА.

Спомняйки си за срещата им през 2021 г., Байдън заяви: „Тя ни очарова с остроумието си, трогна ни с добротата си и щедро сподели с нас мъдростта си“.

Изказвайки съболезнования на кралското семейство заедно със съпругата си Джил Байдън, президентът на САЩ заяви, че кралицата „беше нещо повече от монарх. Тя определи една епоха.“

„В един свят на постоянни промени тя беше стабилно присъствие и източник на утеха и гордост за поколения британци, включително и за много хора, които никога не са познавали страната си без нея.“

По-нататък той казва, че Елизабет II беше „държавник с несравнимо достойнство и постоянство, който задълбочи основополагащия съюз между Обединеното кралство и Съединените щати. Тя допринесе за това нашите отношения да станат специални.“

Байдън заяви, че очаква с нетърпение да „продължи близкото приятелство с краля „, предава БТА.

Руският президент Владимир Путин изказа съболезнования на Великобритания за „непрежалимата загуба“ на кралица Елизабет Втора, която почина по-рано днес на 96-годишна възраст, предаде БТА информация на Ройтерс.

В послание до новия британски монарх крал Чарлз Трети Путин заяви, че кралицата „заслужено имаше любовта и уважението на своите поданици, както и авторитет на световната сцена“.

„Желая ви кураж и смелост, изправен пред тази тежка и непрежалима загуба. Бих искал да предадете искрени съболезнования на кралското семейство и на целия народ на Великобритания“, допълни Путин.

Съболезнователна телеграма до новия крал Чарлз изпрати и президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на свой ред каза, че се е възхищавал на британската кралица за „нейната добрина, достойнство и отдаденост, както и успокояващото ѝ присъствие по време на десетилетия на големи световни промени“.

Френският президент Еманюел Макрон посочи, че „Нейно величество кралица Елизабет Втора въплъщаваше непрекъснатостта и единството на британския народ повече от 70 години. Ще я помня като голям приятел на Франция, кралица, която покори сърцата на всички и ще остане завинаги в историята на своята страна и този век.“

Украинският президент Володимир Зеленски изказа съболезнования на Великобритания за „непрежалимата загуба“, съобщи Ройтерс.