За Каракачанов засега няма основание за санкции срещу ген. Цанко Стойков, когото подслушваха и чуха Радев

0
82
отбрана
Красимир Каракачанов

Министърът наредил на началника на отбраната да извърши служебна проверка на фактите по случая

На този етап не виждам никакви основания да се предприемат санкции срещу ген. Цанко Стойков, категоричен бе министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

След традиционната годишна конференция за състоянието на въоръжените сили Каракачанов коментира казуса с командира на ВСС, чийто телефонни разговори с президента Румен Радев бяха разпространени от прокуратурата като доказателства по досъдебно производство.

„Не знам за какво е било разследването и кога точно е започнало, защото от документите, които бяха оповестени, това не е видно. Видно е, че бяха оповестени записи от разговори през 2019 г.“, заяви Каракачанов, който припомни, че е наредил на началника на отбраната ген. Андрей Боцев да извърши служебна проверка на фактите по случая.

„Официално до министъра на отбраната, в мое лице и до началника на отбраната ген. Боцев, който е прекият началник на ген. Цанко Стойко, искания за каквито и да било действия не са постъпили“, обясни военният министър. Според него обаче много са въпросите, които могат да възникнат по случая. „Той ли е бил обект на интерес, друг ли? Това са въпроси, на които ние не можем да отговорим“, посочи Каракачанов.

Той не пожела да коментира подробно въпроса за оттегленото от държавния глава Румен Радев доверие към кабинета. „Не би било редно да коментирам политическите му изявления относно доверието към правителството. Аз лично, а и моите колеги от военното ръководство, не забелязахме да има оттеглено доверие“, смята Каракачанов, но допълни: „Конфронтацията между институциите никога не е водила България напред“.