Каракачанов: Отбраната беше подценявана последните 30 години

0
16
каракачанов
Красимир Каракачанов

Трябва да има наборна военна служба, премахването ѝ беше тотална грешка, смята военният министър

За трета поредна година бюджетът за отбраната и въоръжените сили нараства. Министерство на отбраната ще работи с над 2 млрд. лв. бюджет за 2020 г. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред БНТ.

„Отбраната беше подценявана последните 30 години. Разпродаваха се военни имоти, имущество и се правеха само съкращения. Тогава се въведе и професионална армия с обещанието, че армията ще стане по-малка, но по-добре въоръжена и по-добре платена. Само първото се спази. Хората са демотивирани да служат в армията“, каза още той.

„Идеята е да модернизираме армията ни не защото от НАТО го изискват, а за да се защитим. Трябва да разчитаме на това да имаме боеспособна армия. Около нас ситуацията не се успокоява, а става по-сложна и объркана“, смята министърът на отбраната.

„Преди 3 години заплатата на военнослужещ беше 806 лв. Как да очакваме, че някой образован ще работи за такива пари. Сега вдигаме възнагражденията с 30%“, разкри Каракачанов. „За да представим военната служба, МО стартира кампанията “Бъди войник”. Проведохме над 37 мероприятия в големите областни градове. Представихме пред обществото военна техника“, допълни още военният министър.

„Трябва да има наборна военна служба, премахването ѝ беше тотална грешка. Защитата на отечеството е чест за всеки български гражданин, пише в конституцията. Всеки трябва да е подготвен за война, за да не изпращаме неподготвени хора на заколение. Нека има възможност за желаещите да получат военна подготовка. Дания и Швеция имат наборна служба“, заяви Каракачанов.

„Макрон наговори много глупости. Не съм съгласен, че НАТО е в “мозъчна смърт”, както френският президент се изрази. Не съм съгласен и с изявлението на Макрон, че предпочита „легалните мигранти от Гвинея и Кот д’Ивоар пред нелегалните украински или български банди“. Нека види как изглежда едно гето в Париж с мигранти от Африка“, коментира вицепремиерът.