Каракачанов връчи писмо от Борисов до Тръмп

0
86
отбрана
Красимир Каракачанов

Вицепремиерът е на посещение в САЩ

Висока оценка за напредъка в двустранното сътрудничество между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната бе изразена по време на срещата между вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов с Маркус Томи, директор по НАТО и европейските стратегически въпроси в Съвета за национална сигурност към Белия дом.

Това бе първата от поредицата срещи на започналото вчера работно посещение на министър Каракачанов в САЩ, съобщи пресцентърът на МО.

Двете страни подчертаха ключовата роля на срещата между премиера Борисов и президента Тръмп преди година за задълбочаване на стратегическия диалог между България и САЩ.

Министър Каракачанов връчи лично писмо от българския министър-председател Бойко Борисов до президента на САЩ Доналд Тръмп.

В хода на разговорите беше обсъдена темата за евроатлантическата интеграция на Западните Балкани и беше подчертана ролята на България като генератор на сигурност и стабилност в региона.

Някои от страните на Западните Балкани трябва да извървят своя път, като покрият напълно критериите за членство в ЕС и изпълнят своите отговорности в рамките на двустранните си договори с други страни от региона, подчерта министър Каракачанов.

В заключение той посочи важността на Европейския съюз и НАТО в областта на сигурността и отбраната, като изрично подчерта нарастващата роля на двустранното сътрудничество със САЩ в контекста на повишените рискове за сигурността в района на Балканите, Черно море и Близкия изток.

На срещата от българска страна присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, директорът на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ на Министерството на отбраната бригаден генерал Радостин Илиев и директорът на дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ на Министерството на отбраната Александър Урумов.

По-късно през деня министър Красимир Каракачанов проведе среща с представители на ръководството на „Локхийд Мартин“, на която бе обсъдено изпълнението на договора за доставка на Ф-16. От страна на „Локхийд Мартин“ бе подчертано, че производственият процес върви съгласно подписания договор. Заявена бе и готовността за продължаване на сътрудничеството в процеса на модернизация на Въоръжените сили на Република България.

В рамките на посещението на българския министър на отбраната в САЩ предстоят срещи в Пентагона с министъра на отбраната Марк Еспър, както и в Сената и Държавния департамент.