Ивелина Василева: БСП не са конструктивна опозиция

0
25
Ивелина Василева
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

Няма как да пренебрегнете направеното дотук, обърна се тя към левицата

В лицето на БСП не виждаме конструктивна опозиция. Виждаме една партия, която е лишена от визионерство, макар и помпозно да е нарекла програмата си „Визия за България“. Това заяви председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите и бивш екоминистър Ивелина Василева, цитиран от „Дарик“.

Василева взе участие в дебатите по внесения от БСП вот на недоверие към кабинета, с който опозицията настоява за падане на правителството заради провала му в политиките по опазване на околната среда.

„Няма как да пренебрегнете направеното дотук“, разкритикува Василева опозицията.

ГЕРБ/СДС

„Десетилетия наред нямаше инвестиции във ВиК сектора. Ние само за няколко години, изградихме над 2500 км ВиК мрежа и 51 пречиствателни станции за отпадъчни води. Повече, от колкото са построени през целия зрял социализъм“, коментира тя от парламентарната трибуна. „Спомняте си каква мръсотия се изсипваше в морето. Вече не е така!“, допълни още тя.

В изказването си тя засегна и темата с боклука, като подчерта, че страната ни има едно от най-рестриктивните законодателства в сектора.

„Какво заварихме през 2009 г. след вашето управление? Незакрити депа, над 120 на територията на цялата страна. Липса на регионални системи и надвиснала наказателна процедура. Какво е положението сега? Всички стари и неотговарящи на изискванията депа са закрити, а в ход е рекултивацията им, за което има осигурено финансиране. Вече има 52 регионални системи за управление на отпадъците. В София работи най-големия завод на Балканите. Дори него се опитвахте да саботирате“, обърна се тя към депутатите от опозицията.

Според Василева по темата с замърсяването на въздуха има още да се работи, но през годините там също са постигнали много добри резултати.