Ивелина Василева: БСП не са конструктивна опозиция

0
28
Ивелина Василева

Няма как да пренебрегнете направеното дотук, обърна се тя към левицата

В лицето на БСП не виждаме конструктивна опозиция. Виждаме една партия, която е лишена от визионерство, макар и помпозно да е нарекла програмата си „Визия за България“. Това заяви председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите и бивш екоминистър Ивелина Василева, цитиран от „Дарик“.

Василева взе участие в дебатите по внесения от БСП вот на недоверие към кабинета, с който опозицията настоява за падане на правителството заради провала му в политиките по опазване на околната среда.

„Няма как да пренебрегнете направеното дотук“, разкритикува Василева опозицията.

„Десетилетия наред нямаше инвестиции във ВиК сектора. Ние само за няколко години, изградихме над 2500 км ВиК мрежа и 51 пречиствателни станции за отпадъчни води. Повече, от колкото са построени през целия зрял социализъм“, коментира тя от парламентарната трибуна. „Спомняте си каква мръсотия се изсипваше в морето. Вече не е така!“, допълни още тя.

В изказването си тя засегна и темата с боклука, като подчерта, че страната ни има едно от най-рестриктивните законодателства в сектора.

„Какво заварихме през 2009 г. след вашето управление? Незакрити депа, над 120 на територията на цялата страна. Липса на регионални системи и надвиснала наказателна процедура. Какво е положението сега? Всички стари и неотговарящи на изискванията депа са закрити, а в ход е рекултивацията им, за което има осигурено финансиране. Вече има 52 регионални системи за управление на отпадъците. В София работи най-големия завод на Балканите. Дори него се опитвахте да саботирате“, обърна се тя към депутатите от опозицията.

Според Василева по темата с замърсяването на въздуха има още да се работи, но през годините там също са постигнали много добри резултати.