Избиват 250 000 кокошки в Асеновград заради птичи грип

0
15
Снимка: Pixabay

Ще бъде извършена цялостна дезинфекция на фермата. На собственика е изплатено обезщетение от 5 061 816 лева

Заради установено огнище на инфлуенца Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ е предприела действия по умъртвяването на 174 хил. кокошки. Във фермата в Асеновград са констатирани три огнища на птичи грип от април 2019 г. до юни 2020 г. Първото е обявено на 5 април 2019 г., а второто – на 8 април 2019 г.

На базата на завишена смъртност в обекта през юни са взети проби от умрели птици за лабораторен анализ. Резултатът доказал наличието на птичи грип H5N8.
На 4 юни е обявено третото огнището и незабавно започват дейностите по ликвидирането му. На първия етап са умъртвени над 75 000 птици. Днес се извършва умъртвяването на останалите 174 000 кокошки носачки.

„Предприетите действия към днешна дата се базират на задълбочено епизоотично проучване, извършено от комисия, съставена от експерти на БАБХ и ЦОРХВ, което доказва, че в обекта не са спазени мерките за биосигурност, задължителни за всеки бизнес оператор в сектор „животновъдство“, се казва в прессъобщение на агенцията.

След умъртвяването ще бъде извършено цялостно почистване и дезинфекция.

БАБХ е уведомила писмено Европейската комисия за възникналото огнище. В отговор от ЕК са подчертали важността от незабавното предприемане на мерки за ликвидирането на заболяването и умъртвяването на птиците.

Изпратени са проби от огнището в Европейската референтна лаборатория за инфлуенца по птиците в Падуа, Италия. Резултатите потвърждават, че изолираният щам е H5N8 и е идентичен с щама, предизвикал епидемиите през предходните години в България.

Във връзка с ликвидирането на първото и второто огнище във фермата БАБХ е изплатила на бизнесоператора обезщетение в размер на 5 061 816 лева, което според ЕК е по-високо спрямо други страни членки.