Измамници пращат фалшиви имейли за плащане на ток до клиентите на ЕВН

0
9
Снимка: pixabay

Близо 1.5 млн. са абонатите на компанията, атаката досега стигнала десетина

Фалшиви имейли от името на доставчика на ток EVN получават клиентите на дружеството в Югоизточна България, сигнализират потърпевши, които получили на електронните си пощи писма с искане за плащане на суми, съобщава Нова тв.

Близо 1,5 млн. са абонатите на компанията в Югоизточна България. Опитът за измама е засегнал десетина от тях.

„През изминалата седмица получихме сигнали от някои наши клиенти за получен мейл за превод на сума за електроенергия. Става дума за фалшив мейл, изпратен от името на компанията. Категорично искам да информирам, че такива мейли не сме изпращали”, посочи главният експерт в отдел „Комуникации“ Крум Косев.

Неговият съвет е клиентите да изтриват подобни съобщения и да не отварят линка към тях. От дружеството изпращат мейл, ако клиент е заявил подобно желание.

„При по-внимателен прочит на фалшивите мейли, всеки клиент може да разбере, че става въпрос за спам. Най-лесно това става чрез проверка на подателя на мейла. Освен това в съдържанието на мейла няма задължителните реквизити, които посочваме на потребителя, както и официалните контакти на дружеството”, уточнява Косев.

Този опит за измама е изненадал енергийната компания, защото до момента у нас не са регистрирани подобни опити за кражби по електронен път от името на доставчика на електроенергия.