Сметката за ток на община Видин за януари със 100 000 лева по-висока от декемврийската

0
71
ток
Снимка: архив

Въвеждат режим на уличното осветление във всички населени места

Сметката на община Видин за ток за януари е 304 000 лв., със 100 000 лв. по-висока от тази за декември. Това съобщи Цветомира Илиева, заместник-кмет по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие. Днес тя представи данни относно увеличението на разходите за електроенергия в общината на работна среща с кметовете и кметските наместници, предаде БТА.

Високите сметки за ток създават сериозни проблеми в разплащанията и налагат въвеждането на режим на уличното осветление в населените места, казва още Илиева. За ноември 2021 година сметката за ток на Община Видин е била 160 000 лв., за декември – 207 000 лв., а за януари 2022 т.г. – над два пъти по-висока от ноемврийската.

Заместник-кметът припомня, че съгласно решение на Народното събрание до края на март месец всички общини трябва да работят с 1/12 част от миналогодишния бюджет, а излизането извън тази рамка може да доведе до санкции. Така след разплащането на по-високите в пъти сметки за ток и горива, община Видин остава с много малко средства за другите дейности.

По време на срещата са обсъдени варианти за въвеждане режим на уличното осветление в населените места на общината, като е предложено осветлението да се спира през нощта от 22.00 ч до 5.00 ч. За централния бул. „Панония“, Централната пешеходна зона и парк „Рова“ във Видин има техническа възможност да се изключва само част от осветителните тела, допълват от общината.

Инспекторатът на Община Видин, съвместно с представители на дружеството-доставчик на ел. енергия започват проверки за нерегламентирано свързване на търговски и други обекти към мрежата, съобщава по време на срещата кметът д-р Цветан Ценков. Той уточнява, че близо 100 обекта ще бъдат проверени дали заплащат консумираната ел. енергия. Целта е да се гарантира, че бюджетът на Общината не се ощетява вследствие на подобни неправомерни свързвания, допълват в прессъобщението.