И.д. директорът на „Пирогов“ проф. Габровски: Кислородната ни система е била изправна

0
31
Проф. Николай Габровски

Нормалният ритъм на работа на взривеното отделение е възстановен

Трагичният инцидент в „Пирогов“, при който загинаха двама души, не е настъпил в резултат на неизправност на съдовете за течен кислород. Това се казва в позиция на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

„Няма оплаквания от страна на пациентите. Щетите са установени. За щастие няма конструктивни проблеми по сградата. В момента започват действия по укрепване на една от разрушените от взрива стени“, каза на брифинг временно изпълняващият дъжността директор на „Пирогов“ проф. Николай Габровски.

Сред версиите за пожара, отнел живота на двама души, се обсъжда и възможността той да е възникнал от запалена цигара. Имало данни, че единият от загиналите пациенти пушел понякога в стаята.

Националната следствена служба пое разследването.

„Има доста догадки и изтекла информация за това каква точно е причината за инцидента. Преди разследването да приключи обаче не мога да дам каквато и да било информация. Кислородната ни система е била изправна. Тя се проверява ежедневно“, допълни още Габровски.

Нормалният ритъм на работа на отделението към момента е възстановен. В него са настанени пациенти.

На 27 ноември малко преди 4.00 ч сутринта, взрив и последвал пожар избухнаха във Второ вътрешно отделение на болницата. Жертвите са двама трудноподвижни и тежкоболни мъже на 55 и 68 години. Над 80 души са били в опасност, но са евакуирани от служители на болницата, полицаи и пожарникари.

Води се досъдебно производство за причиняване на смърт на повече от едно лице поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност.