Казината остават навсякъде, за да не губи бюджетът 60 млн. лв. от данъци годишно

0
41
Снимка: Pixabay

Бюджетната комисия отхвърли предложенията на Валери Симеонов

Депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси приеха на първо четене внесения от ГЕРБ законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта. Предложенията по същия закон на зам.-председателя на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов бяха отхвърлени.

Въпреки очевидната колизия между коалиционните партньори председателят на ресорната комисия Менда Стоянова изрази своята лична подкрепа към предложението на Симеонов, но обясни, че то няма как да получи парламентарна подкрепа заради сериозните разходи за бюджета, които биха настъпили, ако спорният законопроект бъде приет, съобщи Dnes.bg.

„Подкрепям вашата борба за ограничаването на хазарта и се надявам разговорите в тази посока да продължат и да успеем да излезем с общи действия“, каза Стоянова. Тя помоли също така от Министерството на финансите да предоставят справка за това колко данъци по години ще изгуби хазната, ако бъдат затворени въпросните 637 обекта във вътрешността на страната, които попадат под ударите на предложението на Валери Симеонов. Справка трябва да включва и кога изтичат лицензите на тези зали, както и колко хора са заети в бранша.

От своя страна от финансовото министерство коментираха, че става дума за около 60 млн. лв. данъци годишно. От тази сума около 50 млн. лв. са от алтернативния корпоративен данък, а около 10 млн. лв. са по линия на доходите на физически лица. Отделно секторът внася по 25 млн. лв. осигурителни вноски. От МФ уточниха, че последните лицензи изтичат в края на 2030 г.

От опозицията резонно зададоха въпрос към НФСБ дали са направили изчисления колко би струвало на държавата да изплаща компенсации на залите, чиито лицензи се прекратяват предсрочно. Според Валери Симеонов 2/3 от лицензите изтичат до 2025 г., а за останалите би струвало на хазната около 60-70 млн. лв., ако бъдат заведени дела.