Отлюспените депутати от „Възраждане“ остават в парламента

0
47
Николай Дренчев

Николай Дренчев си дал сметка колко „много възможности са били затворени за хората от „Възраждане” само защото носят на плещите си част от тази екстремистка риторика“

Отлъчените депутати от парламентарната група на „Възраждане” остават в парламента като независими народни представители. Те все още са част от партията и ще изчакат да бъдат официално изключени от нея. Дотук се стигна заради гласовете от нейни членове, дадени в подкрепа за избора на временен председател на Столичния общински съвет. Днес на брифинг Николай Дренчев обясни, че си е дал сметка колко „много възможности са били затворени за хората от „Възраждане”, само защото носят на плещите си част от тази екстремистка риторика“.

„Аз ще бъда много по-полезен на Ловеч и региона като независим депутат. Това е решението, което са взели и моите колеги. Не укоряваме никого, в това число и Костадин Костадинов. Неговата „царска корона” е тежка. Аз лично мисля, че е направил грешка”, заяви Николай Дренчев.

Независимият депутат обясни, че никога не е имало такива действия спрямо членове на партията.

„Виждам като фундаментален проблем и откъдето тръгва разделението. Най-напред в Общинския съвет и то проряза партията, каква опозиция е „Възраждане“ – дали контра на всичко и счита всички за врагове, с които не може да се преговаря и сме на нож, или ще бъдем конструктивна опозиция. Това е основният въпрос, който се е поставил в Общинския съвет, предизвикал е разцепление, както и заради личността на Деян Николов. Той беше една ПР-ка креатура, поставена в столичната организация, защото ще му се изгражда имидж на кандидат за кмет на София – млад, надежден образ. Както аз го наричам, „възрожденският“ Борис Бонев. Това е проблемът. Той не беше възприет, неговият подход беше арогантен, фалшив и доведе до разделение в Общинския съвет. Костадинов знаеше. Това разделение тръгна до върха на организацията. Фундаменталният проблем е каква опозиция ще е „Възраждане“ или ще вкарваме цялата пара в свирката“, попита Дренчев.

По време на пресконференцията стана ясно, че депутатът дори е говорил със свещеник за раздялата си с партията.

„В политиката, ако не си обичан, ако не си желан – трябва да станеш и да загърбиш това, което си направил и градил и да продължиш напред. Точно това е нашата идея. Ние искаме да продължим напред. Насила хубост не става“, заяви Дренчев, а по-късно добави, че и не бива. „Загърбвам „Възраждане“ и затварям вратата зад мен с чисто сърце, с любов към всичките си съратници, без укор към никого, в това число към Костадин Костадинов и Деян Николов. Ако те държат на каузата, за която толкова сме говорили и мечтали, по същия начин да подходят към мен и към нас – без кални топки, без куршуми в гърба“, каза Дренчев.

Отлъчените призоваха прокуратурата да се занимае с твърденията на Деян Николов за милиони.