„Казичене“, „Орландовци“ и „Разсадника“ с най-мръсен въздух днес в София

0
14
Смог в София Снимка: архив

Столицата ни днес е на 19-о място в световен мащаб по замърсяване на въздуха. Градът с най-мръсен въздух в света е Лахор в Пакистан

София днес е в оранжевия сектор по замърсяване на въздуха, което означава, че има опасни вредни прахови частици. Навън също така е мъгливо, което допринася за застоя на мръсния въздух. Столицата ни днес е на 19-о място в световен мащаб по замърсяване на въздуха, показват данните от сайта airvisual.com.

По показателя PM 2,5 най-мръсен е въздухът тази сутрин в „Казичене“, следван от кварталите „Орландовци“ и „Разсадника“. По показателя PM 10 замърсяването е най-голямо отново  в „Казичене“, следван от „Горна баня“, „Малинова долина“ и „Крива река“, показват данните на airbg.info.

Днес градът с най-мръсен въздух в света е Лахор в Пакистан, следван Колката в Индия, на трето място е Дака в Бангладеш, на четвърто място е Катманду в Непал, на пето е Делхи в Индия. На шесто и седмо място са Сараево в Босна и Херцеговина и Белград в Сърбия.

Вчера в Перник серният диоксид беше 5 пъти над нормата. Чак към края на деня въздухът започна слабо да се пречиства.

В АИС Център – пунктът за контрол на въздуха в град Перник регистрира превишение на алармения праг /500 мкг/м3/ за серен диоксид в часовете от 05:00 до 11:00 часа. Превишението е регистрирано на 15 януари 2020 г., в 05:00, в 06.00 и в 07.00 часа, като най-високата средночасова стойност: 999,13 мкг/м3 е регистрирана в 07.00 ч.

В 16:00 ч. на 15 януари 2020 г. в АИС Център е отчетена стойност от 79,94 микрограма на кубичен метър серен диоксид. Съгласно законодателството средночасовата норма за показател серен диоксид е 350 микрограма на кубичен метър.

Причина за високите концентрации на серен диоксид са неблагоприятните метеорологични условия-безветрие и гъста мъгла, повишеното потребление на твърдо гориво в битовия сектор и работа на ТЕЦ „Република” към “Топлофикация Перник” АД. РИОСВ-Перник е дала предписание на ТЕЦ „Република” към “Топлофикация Перник” АД за незабавно намаляване на производствените мощности до възможния минимум.