Камарата на представителите подкрепи отстраняването на Тръмп

0
65
Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Предстои гласуване и в Сената

Камарата на представителите подкрепи отстраняването на американския президент Доналд Тръмп. Първото гласуване – за злоупотреба с власт, мина с 230 гласа „за“ срещу 197 гласа „против“, а второто – за възпрепятстване на работата на Конгреса, с 229 законодатели „за“ и 198 – „против“.

В камарата, която утвърди импийчмънта, има мнозинство на Демократическата партия. Крайният резултат на започналата процедура ще зависи от горната камара на Конгреса – Сената, където републиканците имат превес. Говорителят на Белия дом Стефани Гришам заяви малко след гласуването, че президентът е убеден, че Сенатът ще го оправдае.

Доналд Тръмп стана третият американски президент, срещу когото беше задействан импийчмънт. Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г. са първите двама. През 1974 г. започналата процедура срещу Ричард Никсън, беше прекратена с оставката му и така не се стигна до гласуване. Засега няма американски държавен глава, който да е бил отстранен чрез импийчмънт.

Доналд Тръмп беше обвинен, че е използвал военната помощ за Украйна като лост за натиск над Киев, за да предизвика разследване на сина на съперника му от Демократическата партия за изборите през 2020 г. Джо Байдън.