Каракачанов: Изпратено е само запитване за още осем Ф-16, но ще се решава за покупката им след 2024 г.

0
50
Снимка: архив

Нинова забравила какво е приел парламентът

В края на август е изпратено запитване до американското правителство за още осем самолета, част от проекта за Ф-16. Това заяви в Пловдив вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той уточни, че писмото е единствено за получаване на информация относно наличности и цени.

По думите му едва след 2024 година, като се получат първите осем самолета, ще се решава от правителството и парламента при какви условия ще се купуват другите.

Той припомни, че гласуваният проект е за 16 самолета. „Не виждам цялата тая шумотевица защо беше вдигната. Ако депутатите не си спомнят какво са гласували, да проверят в деловодството“, коментира Каракачанов.

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска премиерът Бойко Борисов и военният министър да обяснят пред депутатите за водени разговори за закупуване на още осем нови самолета Ф-16.

„Много ясно е казано, че в момента България сключва договор за осем самолета, следващите осем са въпрос на друг договор и тези договори не стават с размяна на писма, а с процедура, която минава през Министерския съвет, през парламент, където се гласуват средствата и т.н.“, подчерта Каракачанов.