Караниколов: Държавният резерв е готов да реагира, ако цените на стоките тръгнат нагоре

0
30
Емил Караниколов

Забелязва се паника и презапасяване, които не са нужни, призна министърът

„Всекидневно следим борсата, цените на стоките. Няма увеличаване на цената на каквато и да е стока, въпреки че се забелязва паника и изкупуване на някои стоки от магазините“, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в Министерския съвет.

„Следим ситуацията не само всеки ден, но и по градове. Държавният резерв е готов да отговори. Обръщам се към всички да не се презапасяват, защото не е необходимо към момента“, каза още Караниколов, цитиран от „Фокус“.

Проведени са разговори с големите търговски вериги и Асоциацията на безалкохолните напитки, като министърът обясни, че няма повод за паника, тъй като има наличност и на хранителни продукти, и на вода. „Неофициално големите търговски вериги още нямат притеснения. Към момента с Асоциацията на безалкохолните напитки по отношение на водата няма никакви притеснения. Има налична, а и възможност да увеличим капацитетите“, отбеляза той.

Предстоят разговори и с председателя на Сдружението на общините относно това как може да се създаде механизъм между държавата и общините, с който да се подпомагат лица в затруднено положение.