Караниколов: Следващите 20 дни ще са най-тежки за перничани

0
26
Емил Караниколов

Реалният воден обем е 2,6 млн. кубика, това е мъртъв обем, казва министърът

Спешни мерки предприема държавата за справяне с водната криза в Перник. Само̀ местното ВиК дружество не може да овладее проблема, стана ясно от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов по bTV.

„Допреди три дни подаваха информация на кмета на община Перник, че водният обем е 4,5 млн. кубика, а реално се оказа, че е 2,6 млн. Това означава, че отиваме към мъртъв обем”, посочи Караниколов.

За да няма измерване на водните количества „на око”, държавата е осигурила уреди и датчици, а в следващите дни ще се проведат и акции за засилване на подаваните обеми. Единият от вариантите е да се пусне сонда на дълбочина около 35 м, но преди това трябва да се направят изследвания, за да се установи дали сондирането няма да навреди на екосистемата. Междувременно се налага и спешен ремонт на пречиствателната станция, за да се осигури питейна вода и да не се губят количества при процеса на пречистване.

Най-тежкият период за жителите на Перник и региона предстои и ще бъде през следващите 20 дни – именно това е периодът, в който има опасност количествата да паднат до мъртъв обем, каза още Караниколов. Засега плановете са, че спешните мерки ще бъдат приложени до 15 дни.

Същевременно започват работи и по подмяната на остарялата инфраструктура в района. Около 2,2 млн. лева ще струва изместването на трасето на клон 2 от водопроводната мрежа на Перник, каза още Караниколов. „Работим за овладяване на основните проблеми на ВиК”, поясни той.

Пред Нова тв говори и директорът на завод „Стомана“ Константин Стаменов. Той сподели, че обвиненията срещу дружеството идват от доклад на „Софийска вода”, който е направен на 9 декември. „Когато е правен, никой не ни е уведомявал. Ние не сме запознати с изложеното в доклада. Намерихме го 10 дни по-късно. В доклада има 4-5 изречения, които касаят „Стомана”. След като ги прочетете, оставате с впечатление, че вода се излива, без да минава през водомери и без това да е контролирано“, разказа Стаменов.

„В доклада пише 290 литра в секунда се подават към индустриалната зона през Клон 2. Клон 1 и Клон 2 минават през територията на „Стомана”, но те касаят питейната вода на града. Човек, който не е специалист, като чете доклада, какво ще си помисли? Че тези 290 литра се изливат в „Стомана”. Целият отток от язовир „Студена” е 350 литра в секунда. Ако 290 се изливат в „Стомана”, в следващото изречение се казва, че водата по другия водопровод на Клон 1 отива в напорен резервоар „Могиличен”, който се намира в „Стомана”, което също не е вярно”, категоричен е Стаменов.

„Снимковият материал към този доклад не отговаря на това, което пише. Този доклад е писан от човек, който не е стъпвал в „Стомана”. Нашата консумация е на ограничителен режим. Промишлената вода със заповед на министъра на околната среда от язовир „Студена” е спряна”, обясни той.