Борисов: От дни говорим за машинациите, а ЦИК днес се изненадали! 400 машини са 400 хил. гласа /видео/

0
131
Снимка и видео: фейсбук

Почтено ли е някой да ти дари 100 хиляди и ти да го обявиш за министър, пита лидерът на ГЕРБ

„Хаосът продължава на пълни обороти. От събота обясняваме какво готвят и какво правят. Показвахме ви. Флашки, машини, бяла пластика. Сутринта Цветозар Томов от ДБ каза по телевизията, че новите 199 машини от склада на „Сиела Норма“ напълно са изненадали ЦИК. Взето е решение да бъде информиран Рашков, който трябва да отговаря всъщност за изборите“, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг.

Той направи и препратка към методическите указания, където ясно е написано какво се разбира под ремонт, а именно: смяна на хартиена ролка, смяна на кабел, смяна на батерия или смяна на параван.

„От събота го повтаряме това и те днес са изненадани, един ден преди деня за размисъл“, допълни той.

Борисов цитира и „Сиела Норма“, като изрази недоумение защо машините, картите и флашките не са закупени от държавата, а целият изборен процес се оставя на една частна фирма.

Бившият премиер се пошегува с лапсус на Румен Радев, който от Тетевен казал, че „всичко зависи от манипулацията“.

По думите на Тодоров от „Сиела Норма“ внасянето на машини си е тяхна работа. Допълнителните 228 машини били за сервизна и презентационна дейност в Грузия, където всъщност няма избори.

„Пред БНТ на 11.11 същите тези хора казват, че новите машини са стари машини и новината е фалшива. Става въпрос за презентации и затова ЦИК не знае, че са в този склад. По БТВ на 9.11 г-н Тодоров казва, че машините, около 400, са резервни. Да припомним, че 400 машини са 400 хиляди гласа“, обясни Борисов

„На въпрос дали тези допълнителни машини ще се използват, ако някоя от машините дефектира, отговорът е „да“, но не събота или неделя, а в двата тура между президентските избори“, посочи лидерът на ГЕРБ. Той припомни и думите на Тодоров, че само двама братя държат кода за машините и изборите. „Собственикът на „Сиела Норма“ отговаря, че това е така и едва ли някой може да го отрече“, допълни лидерът на ГЕРБ.

Борисов припомни писмо на Христо Иванов до ЦИК, в което се иска пълен одит на машините, както и на договора. „По други думи на Иванов машинното гласуване е непрозрачно и е с цел да бъдат откраднати изборите в полза на статуквото и Румен Радев“, припомни Борисов.

ГЕРБ подкрепя и искането на Корнелия Нинова да се броят квитанциите.

Лидерът на партията определи като нечуван скандал Лозан Панов да бъде сплашван от Спецов и НАП в предизборната кампания и го поздрави, че е разкрил подкрепата на „уж десните за Румен Радев“.

Бившият премиер цитира и думи на Мая Манолова през 2019 година, която тогава настояваше да се броят контролните разписки от машините, и припомни, че с днешна дата именно тя е внесла  искане подобно броене да отпадне напълно.

Борисов не пропусна и темата с ковид кризата, като към момента има над 100 хиляди активни случаи, карантинираните са над 50 хиляди души, а 165 хиляди реално ще са затруднени да упражнят правото си на вот.

Той припомни и това, че съвсем на тъмно държавата ни е поискала помощ от ЕС със задействане на Механизма за гражданска защита, без абсолютно никой да разбере.

„Имаме и много интересен финансов министър, който през ден тегли дълг. Вчера казаха, че няма да представят проект на държавен бюджет преди изборите, за да не влияят на вота. Интересно защо тогава внесоха актуализация на бюджета в полза на Румен Радев, за да кажат, че от 65 лева са увеличили пенсиите на 75 лева“, заяви Борисов.

Той отново повдигна темата, че реално никой не знае къде отиват милиардите изтеглен дълг, като ден след изборите ще бъде изтеглен още един от 500 милиона.

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че изборите към момента не са „хаос“, а „машинация“.

„Представете си, че всичко това, което се случва днес, се случва по време на мандата на кабинета „Борисов 3″. Първо родолюбиви граждани щяха да изпратят гневни писма до всички възможни европейски институции, група бунтовни граждани щяха да се бият с полицията да влизат в складовете. Няма да коментирам институционалните реакции на президента, а други щяха да си късат ризите или чорапогащника пред камерите. Вече 6-и ден няма никакви отговори“, заяви Дончев и допълни, че е обиден не за това, че няма отговори, а че даже им се карат.

Той заяви, че най-лошия сценарий са компрометирани избори, в които обаче всички вярват.

„Ако МВР работеше като хората, то агентите им трябваше да са открили машините преди нас. Единственото нещо това да не се случи е, че потенциалът на МВР е впрегнат да страхува хората по страната“, допълни Дончев.

Лидерът на ГЕРБ  коментира и последната публична проява на Кирил Петков, в която той е редил бъдещ кабинет и е посочил за транспортен министър бизнесмена Събев от Русе, който е дарил на Петков 100 хиляди лева. По думите на Борисов реално с едно „дарение“ той си е купил този пост.

„Почтено ли е някой да ти дари 100 хиляди и ти да го обявиш за министър“, запита Борисов.

„Радев възлага на Рашков да организира изборите, той обаче не се справя, призован е от ЦИК и е поставен в ситуацията Рашков, който не се справя с изборите, да провери Рашков, и същият този трябва да докладва на кандидат-президента Радев. Рашков сам себе си трябва да провери, да докладва на себе си и да се върне при този, който го е назначил. Всичко това трябва да стане за един ден. Ние преди 6 дни намерихме машините, той не реагира, но вчера при поредните открити той реши да се провери и да си докладва“, заяви председателят на младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев.

„България стремително върви към това да се превърне в държава от третия свят, като всички признаци започват да се проявяват. Държавите, които може да класифицираме като авторитарни –  изборният процес е тежко манипулиран от тези, които искат да овладеят всички механизми на държавен контрол. Репресиите по изборите, които са на ръба на закона, и то само срещу активисти на една партия. Ние ще сезираме всички международни институции, които се занимават с наблюдение на изборите“, категорично заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Борисов допълни, че след разкритието, че Рашков е бил на почивка с Гювен, от речника на служебния вътрешен министър думата ДПС рязко е изчезнала.

Даниел Митов посочи още един признак, че България върви надолу и няма никаква демокрация. По думите му това се доказва и от липсата на дебат за президентските избори, тъй като Румен Радев категорично отказва дебат, независимо с който и да е кандидат.

Борисов призова незабавно да се въдвори ред, за да се върне доверието в изборите, защото нещата не вървят на добре. „Дори Корнелия Нинова и БСП се възмутиха, които иначе подкрепят Радев. Но чест ѝ прави, че реагира“, подчерта той.

Лидерът на ГЕРБ запита защо машините се държат на цесия и дори се продават онлайн. „Това да иска човек да го съчини не може, то нормален човек това не може да го свърши или да нямаш елементарен срам. Снощи, като отидоха при тези 199 машини дали имаше полиция, няма никого. Влизат вътре започват да си пипат машините, никой няма да ги пази“, обясни още бившият премиер.

„Сега подкрепям изцяло Христо Иванов, който е казал, че ще внесе писмо да се осигури прозрачност на всички параметри. Нека той да внесе и ние ще подкрепим“, обяви Бойко Борисов.

„Рашков и компания да подадат незабавно оставка и да се преброят разписките, което до някаква степен може да осветли нещата“, заяви още той.

Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов заяви, че е трудно два дни преди изборите да се каже точно какво трябва да се направи, защото машините вече започват да се разнасят. Но и той смята, че единствената надежда за някаква прозрачност е да се преброят всички контролни разписки.

„За съжаление на Рашков и въпреки всичко хората започнаха да виждат какво се случва с машините. Благодаря на медиите, че го показаха. Като им гледам роднинските връзки на тези ИТ вълшебници, как ще го направят ще го видим късно“, заяви Борисов и се ядоса на въпрос, как ще коментира думите на правосъдния министър, че лидерът на ГЕРБ имал връзка със „Сиела Норма“.

„Тези хора са откачени, че ние от сутрин до вечер им показваме какво се случва. Направете разследване за роднинските връзки в „Сиела“. Наглеци такива“, възмути се Борисов по повод поредната фалшива информация, която по думите му се опитват да внушат в публичното пространство от служебното правителство на Радев.