КАТ започна проверки на автобуси и камиони

0
14
Снимка: архив

Ще продължат до 14 февруари

От днес започва нова полицейска операция по линията на европейската мрежа Roadpol. Тя ще продължи до 14 февруари и ще бъде насочена към тежкотоварните автомобили и автобусите. Служителите са обордувани с всички необходими предпазни средства срещу коронавирус, съобщиха от МВР.

Ще се правят засилени проверки за спазването на скоростните режими и часовете за почивка. Полицаите ще дебнат и за седналите зад волана професионални шофьори след употреба на алкохол и/или наркотични вещества. Ще се следи още за изрядност на документите, техническата изправност на превозните средства и използването на обезопасителни колани както от водачите, така и от пътниците в автобусите. От КАТ припомнят, че глобата за това нарушение е 50 лв.

Резултатите от предишната подобна акция, проведена от 12 до 18 октомври 2020 г., отчитат общо 2687 нарушения при ТИР-овете, както и 470 при автобусите. Най-често шофьорите са глобявани за превишена скорост, а рекордьор по проверки и нарушения е Пловдив. Полицаите са спипали общо 16 водачи, карали пияни и трима, седнали зад волана след употребата на наркотици.